WAŻNE!!
Iga: Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26 km. Motocyklista przebył tę drogę w
czasie o 0,5 h krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/h mniejszą. Oblicz,
z jaką prędkością
jechał motocyklista, a z jaką rowerzysta.
7 paź 16:54
Iga: Pomóżcie proszę

!
7 paź 17:00
7 paź 17:06
Mateusz: Oznaczam sobie v
m−prędkosc motocyklistyv
r−prędkosc rowerzysty
t
m−czas motocyklisty, t
r−czas rowerzysty
| | 1 | |
obliczam prędkosc rowerzysty vr=vm−39 oraz czas rowerzysty tr=tm+1 |
| tworze sobie |
| | 2 | |
ukłąd rownan wykorzystujac wzór na drogę w ruchu jednostajym prostoliniowym s = v*t
{v
m*t
m=26
dalej mysle ze ten prosty układzik rozwiązesz
7 paź 17:08
Mateusz: O nawet to zadanie juz było moj błąd nie sprawdziłem przed napisaniem
7 paź 17:09
Mateusz: O i to nawet ja je wtedy rozwiązałem
7 paź 17:10
Iga: Dziękuje
7 paź 17:13