proszę o wytłumaczenie...
Proszę o wytłumaczenie :(:

proszę o pomoc

W kole o polu równym 25π cm
2 z punktu A leżącego na jego obwodzie poprowadzonego 2 prostopadle
cięciwy . Których stosunek długości jest 2 do 1 ( 2:1). oblicz ich długość..
rysunek mam zrobiony ale proszę o pomoc (wytłumaczenie) jak obliczyć..
mam na rysunku jeszcze to dwie 5 na pomarańczowo ale też nie wiem skąd się one wzięły

(nauczycielka rysowała)
7 paź 18:04
kropka: pole koła jest to p=πr2 masz podane ze jest równe 20π
25π=πr2 π się skraca
25=r2
r=5, te dwie piątki to długości promiena
7 paź 18:31
voltage: Trójkąt jest prostokątny, dlatego że kąt oparty na średnicy okręgu jest zawsze prosty. Więc x
możesz wyliczyć z tw. Pitagorasa
7 paź 18:33
Proszę o wytłumaczenie :(: wyszło mi tak
100=r
2+4r
2
5r
2=100 /: 5
r
2=20
r=
√20
a w odp jest 2
√5 i 4
√5
co muszę jeszcze zrobić żeby wyszło
7 paź 18:58
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:07
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:11
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:14
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:15
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:17
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:18
asd: √20=√4*5=2√5
7 paź 19:18
Proszę o wytłumaczenie :(: a zeby tak wyszło

4√5
7 paź 19:19
voltage: 2*2√5=4√5
7 paź 19:23
Proszę o wytłumaczenie :(: czyli moze byc taki wynik 4√5 i taki 2√5 bez rożnicy ktory
7 paź 19:26
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
7 paź 19:28
asd: 2x=4√5
x=2√5
7 paź 19:31
Proszę o wytłumaczenie :(: a juz wszystko rozumiem.. dziekuje ..
7 paź 19:32
asd: spoko
7 paź 19:43