Trygonometria na poziomie LO
Dwiekropki: czy dobrze rozwiązałam..?
Mam obliczyć (cosπ/8+sinπ/8)
Nie miałam pomysłu na zadanie więc stwierdziłam, że podniosę sobie to na początku do kwadratu:
(cosπ/8+sinπ/8)2=cos2π8+2sinπ/8cosπ/8+sin2π/8=
(
zauważamy, że cos2π8+sin2π/8=1 więc )
=1+2sinπ/8cosπ/8 = (i tu skorzystałam
ze wzoru 2sinαcosα=sin2α)
=1+sinπ/4=
=1+√2/2=
[2+√2]/2
A skoro równanie podniosłam na początku do kwadratu to wszytko musi być pod pierwiastkiem.
Zgadza się? Bardzo proszę o pomoc to bardzo pilne..
7 paź 18:14
Ja: Jak dla mnie dobrze.
7 paź 18:28
Dwiekropki: Dziękuję.. a ma ktoś pomysł na 'ładniejsze' rozwiązanie..?
7 paź 18:47
Dwiekropki:
7 paź 19:08
Ja: | | 2+√2 | |
√ |
| . nie wiem czy da się to ładniej napisać... |
| | 2 | |
7 paź 19:15
Dwiekropki: Hehe, tyle to wiem.. ; p miałam na myśli nie inny zapis wyniku tylko inne rozwiązanie.. bo
wciąż nie jestem jego pewna choć chyba powinno być ok.
7 paź 19:17
Dwiekropki: Ale bardzo dziękuję za pomoc.!
7 paź 19:17
AS:
Dla większej przejrzystości przyjmuję α = π/8 = 22.5
o
Wtedy mam
| | α + 90 − α | | α − 90 + α | |
cosα + sinα = sinα + sin(90 − α) = 2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
2sin45
o*cos(α − 45
o) = 2*
√2/2*cos(22.5
o − 45
o) =
| | 1 + cos45o | |
√2*cos(22.5o) = √2*√ |
| = √1 + cos45o = √1 + √2/2 |
| | 2 | |
7 paź 19:27
Dwiekropki: a czemu cos(22.5o)=√(1+cos45o)/2
7 paź 21:58
Dwiekropki: Bo cała reszta jest bardzo jasna : ) tylko ostatnia linijka..
7 paź 22:03
AS:
Skorzystałem z wzoru połówkowego
| | α | | 1 + cos(α) | |
cos( |
| ) = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 08:51