Próbna matura z "Gazetą Wyborczą"
Ломоно́сов: Dzisiaj do "Gazety Wyborczej" został dołączony próbny arkusz maturalny z matematyki, poziom
podstawowy.
Zamieszczam przykładowe zadania otwarte, jeżeli ktoś zapomniał kupić, a chciałby porozwiązywać:
1. Obwód prostokąta jest równy 12, a jego pole jest równe 6. Oblicz długości boków tego
prostokąta
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 6 i tworzy z wysokością
ostrosłupa kąt o mierze 40 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − w pierwszym rzucie liczba oczek będzie mniejsza od 4 i
iloczyn otrzymanych liczb oczek będzie podzielny przez 4.
| | 2 | |
4. Kąt α jest ostry i cosα = |
| . Oblicz 2 + 4tg2α |
| | 3 | |
5. Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej f(x) = x
2 + 8x −5 w przedziale
<−1 ; 0>
6. Wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez
4 dają resztę 3. Ponadto a
2 = 7. Oblicz a
10
7. W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkt S − (−2, 4) jest środkiem okręgu stycznego do
osi Oy. Wyznacz równanie tego okręgu.
7 paź 17:28
M4ciek:
4.
| | 2 | |
cos α = |
| , 2 + 4tg2 α = ? |
| | 3 | |
| | sin2α | | 1−cos2α | | | |
2+4 |
| = 2 + 4 |
| = 2 + 4 |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | | |
| | | | 5 | | 9 | | 20 | |
= 2 + 4 |
| = 2 + 4* |
| * |
| = 2 + |
| = 7 |
| | | | 9 | | 4 | | 4 | |
Jeszcze odpowiedzi podajcie
7 paź 17:40
M4ciek:
5.
f(x)= x
2 + 8x −5 , <−1;0>
p=−4
p∉ <−1;0>
f(−1)=1−8−5=−11
f(0)=−5
f
min = f(−1) = −11
f
max = f(0) = −5
7 paź 17:46
Ломоно́сов: Maciek uzyskałeś prawidłową odpowiedź
| | 4 | | 5 | | sin2α | | 5 | |
cos2α = |
| , stąd sin2α = |
| , tg2α = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | cos2α | | 4 | |
| | 5 | |
2 + 4tg2α = 2 + 4 * |
| = 7 |
| | 4 | |
7 paź 17:48
M4ciek: W zadaniu 1 pole nie powinno byc rowne 8?
7 paź 17:59
Ломоно́сов: Pole jest równe 6. Tak widnieje w treści zadania.
7 paź 18:01
M4ciek: Gra gra teraz juz mialem zapisywac...
7 paź 18:04
M4ciek:
7.
S(−2;4)
(x−a)2+(y−b)2=r2
(x+2)2+(y−4)2=22
(x+2)2+(y−4)2=4
Tak to powinno wygladac?
7 paź 18:08
M4ciek:
Widze think wycofala

1.
2a+2b=12/:2
a*b=6
a+b=6
a*b=6
a=6−b
(6−b)b=6
−b
2+6b−6=0
Δ=36−4*(−1)*(−6)
Δ=12
√Δ=
√12=2
√3
| | −6+2√3 | | −6−2√3 | |
b1= |
| b2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
| | −2(3−√3) | | −2(3+√3) | |
b1= |
| b2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
b
1=3−
√3 b
2=3+
√3
a
1+b=6 a
2+b=6
a
1+3−
√3=6 a
2+3+
√3=6
a
1=6−(3−
√3) a
2=6−(3+
√3)
a
1=3+
√3 a
2=3−
√3
7 paź 18:23
think: bo to było tylko dla Twoich oczu jak by to powiedzieli w jednym takim filmie
7 paź 18:24
M4ciek: A co z tym 7?
7 paź 18:26
M4ciek:
a
2=7
a
3=11
a
1+11=14
a
1=3
a
10 = ?
a
10= a
1 + (n−1)r
a
10= 3 + (10−1)4
a
10= 3 + 36
a
10=39
7 paź 18:31
Eta:
6/
takimi liczbami są : 3, 7, 11,.......
tworzą ciąg arytmetyczny:
a
1= 3 r= 4
a
10= a
1 +9r = 3+ 36 =
39
7 paź 21:55
M4ciek: Tak tez mozna

Oczywiscie ja z Warszawy do Wroclawia przez Rzeszow
7 paź 22:07
Eta:
Maciek, ile to jest : 1 −8 −5 = ? sprawdź co napisałeś w zad. 5
7 paź 22:18
Bogdan:
Zad. 6.
Korzystamy z zależności dla ciągu arytmetycznego: an = ak + (n − k)*r
W tym zadaniu: r = 4, n = 10, k = 2, a2 = 7
a10 = 7 + (10 − 2)*4 = 39
7 paź 22:24
M4ciek: −12 xD wybacz , ale nie jestem skupiony jak pisze na komputerze

nie ma to jak na kartce.
7 paź 22:25
Eta:
Ok

...... tylko nie licz tak !... na maturze
7 paź 22:28
M4ciek: No postaram sie
7 paź 22:30
Eta:

zad. 4/
dla kąta ostrego α
b= 2 c= 3 to: a=
√5
7 paź 23:36