pomocy
dddd: Dany jest trojkat rownoramienny o obwodzie 14.Stosunek ramienia trojkata do jego podstawy jest
rowny 3:2 .Podstawa trojkata ma dlugosc?
7 paź 20:17
TrolleY: jesteś?
7 paź 20:29
Kejt:

Ob=3x+2x+3x=12
x=...?
7 paź 20:31
TrolleY: 3x + 2x + 2x = 14
7x = 14
x = 2
2x = 4
7 paź 20:32
TrolleY: na górze w zadaniu napisałeś, że obw = 14
7 paź 20:33
Ja: a− podstawa
b− ramie
Z obwodu masz że a+2b =14
a ze stosunku że 3b=2a
Obliczasz równanie z dwoma niewiadomymi.
7 paź 20:33
Jack:
za to stosuenk 3:2 odpowiada stosunkowi ramienia do podstawy, a nie odwrotnie
7 paź 20:34
Kejt: ups.. palce się plączą.. powinno być 14.
7 paź 20:35
Ja: Racja, mój błąd.
7 paź 20:38
dddd: odp = 3
12 
?
7 paź 21:10
Jack:
tak
7 paź 21:12