Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wie
Miszcz :): Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wielokątów
podobnych jest równa 290cm. Oblicz pole każdego z nich.
Za wała nie mogę dojść o co tu chodzi.
Kejt:
2x − obwód pierwszego
3x − obwód drugiego
4x − obwód trzeciego
| | 2 | |
skala podobieństwa I i II: k1= |
| |
| | 3 | |
| | 3 | |
skala podobieństwa II i III: k2= |
| |
| | 4 | |
skala podobieństwa pól I i II: k
12=...
skala podobieństwa pól II i III: k
22=...
policz i podaj ile Ci wyszło.