matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.5.2014
Zadania
Odp.
13
Michał:
Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
9
Marti :
Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli wysokość ściany bocznej wynosi 10cm i jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 60°
2
arianne:
Planimetria − w rombie przekątne tworzą z jednym z boków kąty, których różnica miar wynosi 36
o
. Oblicz miary kątów rombu.
5
Patryk:
Rozwiąż układ równań i wykonaj jego ilustrację graficzną: 1.(x−y−1)(x−y−5)=0
7
AS:
pomoże ktoś?
2
Ania:
:::rysunek::: Z punktu A znajdującego się w odległości 2r (r>0) od środka okręgu o(O,r) poprowadzono sieczną,
9
Kmicic:
POMOCY
! nie mam pojęća ajk to zrobić
180
kyrtap:
Ktoś może dzisiaj do 4 będzie przebywał na forum ?
19
Marcin:
napisz rownanie okregu o srodku w punckei o=(0,0), stycznego do prostej o równaniu 3x+4y=25, pomocy
2
Nenka25:
Witam czy ktoś mógłby mi pomoc z tym zadaniem. Potrzebuje rozwiązania z opisem
3
Cersei:
Wysokość równoległoboku spuszczona z wierzchołka kąta rozwartego tworzy z jego ramieniem kąt o mierze 72
o
. Oblicz miary kątów równoległoboku.
4
POMOCY:
Hej moze ktos pomoze i wytlumaczy
0
studentt:
Witam,
5
xxxx:
W trójkącie ABC o boku |AC|=18 dwusieczna CD dzieli bok AB w stosunku |DB|
DA|= 1:6. wskaż długość boku CB
3
ciekawy:
Wydaje sie wam ze progi punktowe spadna z powodu nieschematycznej matury ?
6
ewela:
rzucam 4x symetryczną kostką. rozwazmy zdarzenia: A−na kazej kostce jest inna liczba oczek
1
gosc000000:
całka od 1 do 2 z 36452873130000dx
0
mat.yk:
1.Przedstawić sin
4
x za pomocą sumy sinusów i cosinusów wielokrotności kąta x . 2.Wyrazić tg(6x) za pomocą funcji tg(x) korzystając ze wzorów de Maivre'a
15
Michal:
Witam, mam takie oto zadania: w urnie jest 7 kul czarnych i 39 białych.
14
kyrtap:
Pytanko. Jeżeli nie wpisałem w bibliografii w Materiałach dodatkowych Planu ramowego i cytatów, to mogę je mieć podczas ustnego egzaminu ?
6
Bartek:
Czy ja dobrze liczę? Z tego:
18
Tymon:
Przybliżanie 1/e Maclaurinem ; wiem jak wyglada rozwiniecie wzorem Maclaurina, ale co potem ? : f(x)= 1+x+x
/
2!+.....+x
n
/n!
3
nick:
Mam zadanie jak je rozwiązywać znajdź zbiór wartości
5
Michał :
Procenty : a) 79% z 192m
3
2
Villemon:
:::rysunek::: Witam
Mam takie oto zadanie: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 3 i 4
3
Shark33:
Dla jakich wartości parametru m, liczby x, y, z tworzą ciąg geometryczny, jeśli:
3
Kmicic:
Hasło dostepu składa sie z 6 małych liter alfabetu o 25 znakach i 2 cyfr na koncu. Jakie jest prawdopodobienstwo odgadniecia hasła dla osoby, która wie, ze ostatnia cyfra jest
5
monika27:
W kwadrat o boku 10 cm wpisano okrąg. Oblicz: a) pole i długość okręgu
4
Int:
Znadź rzut wektora (1,2,1,1) na przestrzeń rozpiętą przez wektory (1,0,1,0), (0,0,1,1), (0,1,1,0).
15
Zagubiona:
Mógłby ktoś sprawdzić?
1
luckyluck:
napisz równanie okręgu o środku w punkcie O=(0,0) do którego należy punkt : a) A=(−4,3)
1
pomocy :
Proszę o pomoc w obliczeniu współrzędnych w jednokładnosci mat#inf#nie#umie#matmy#: dany jest okrąg o środku w punkcie (−1,−2) i promieniu 2. Znajdź
4
piłkarz:
Wyznacz takie a, że:
1
luckyluck:
jak to zrobić ? dane są okręgi o równaniach x2 +y2=25 i x2+y2=72
10
qwe:
wytłumaczy ktoś?
4
mat#inf#nie#umie#matmy#:
dany jest okrąg o środku w punkcie (−1,−2) i promieniu 2. Znajdź współrzędne środka obrazu tego okręgu w jednokładnosci nie ma o skali k=1/4 i środku równym (5,4). Oblicz długość okręgu
2
Shark33:
dla jakich wartości parametru k x
4
−(3k+2)x
2
+k
2
=0 iksy tworzą ciąg jest arytmetyczny?
4
piłkarz:
Wyznacz takie b, aby granica była równa
2
3
27
kalaaa:
wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f f(x)=x+4/x
8
Malwa:
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A = (−1;2) i B = (2;−7) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
0
Shark33:
15(1+2/x+4/x
2
+...)=8(1+1/x
2
+1/x
4
+...)
14
Ania:
α∊(90,180)
1
log
16
sinα=−
4
α=?
47
mat#inf#nie#umie#matmy#:
Jak dla kogo
17
baśka:
1. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt C=90 poprowadzono odcinek CD w taki sposób, że D∊AB oraz kąt BCD=2ACD. Wykaż, że jeżeli pola trójkątów ADC i BCD są równe, to kąty ostre
0
blabla:
x−7
∫
dx
x
2
−4x−5
0
blabla:
∫U{x−7}dx{x
2
−4x−5}
7
avira:
15
1
5
4
Arcsin:
Jak wyznaczyć dziedzinę z takiej funkcji:
x+1
ln(
)
x−1
1
Piotruś:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=tg[(π/4)*x] wiedząc że dziedzina funkcji zawiera się w przedziale <−4; 6>
22
Veronica:
Zapisz funkcje w postaci kanonicznej i narysuj jej wykres. f(x)= −2xkwadrat + −4x − 9
7
paweł:
π
∑ (−1)
n
(1−cos
)
n
2
Katarzyna:
Logika − zaprzeczenie zdania.
1
matem:
Wykaż,że wielkości x i y określone zależnością
√
2
/x = 3/y nie są wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi.
1
paczek1029:
Pocisk o prędkości v zostaje wystrzelony w dowolnym losowym kierunku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafi w pionowy odcinek o boku a znajdujący się w odległości d
1
Marcia:
∑
n
7
7
n
17
eloelo350:
dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
=16 sprawdź czy należą do niego podane punkty: a) A=(0,0)
2
Pala:
Oblicz wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym krawędź podstawy ma 4 cm, a krawędź boczna 10 cm.
4
Ola:
| lnx | jak się pozbyć tego modułu?
3
Hugo:
Tak sie chcialem jeszcze upewnić
3
'sasyn:
Robiłem zadanie z prawdopodobieństwa − na maturze, poziom R, za 4 pkt i poprawnie obliczyłem omegę(kombinacje) ale nie wypisałem wszystkich możliwości w zbiorze A.
6
Azta:
5π
Witam. Moim zadaniem jest wyliczenie wartości tg
.
12
1−tg
2
x
Powinienem wykorzystać podany wcześniej wzór cos 2x =
1+tg
2
x
1−cos 2x
Udało mi się go przekształcić do postaci tg
2
x =
1+cos 2x
Podstawiając osiągam:
5π
√
3
1+
2
tg
2
=
12
√
3
1−
2
Usuwając niewymierność:
62
Adela:
polecam Lassaka− rewelacja jeśli chodzi o zrozumienie rachunku całkowego i różniczkowego
10
J:
1) Narysuj wykres f(x) = Ix
2
+2x −8I ... i z wykresu ustalisz wartości m
14
karolinas93:
3
√
x
5
+2
4
√
x
−3
−7x
2
20
Hugo:
Hugo zdał mature z Polskiego 6/20pkt ... a 20 min przed maturą jeszcze nie miał przy sobie dowodu
5
malinka:
Dane są wierzchołki A=(−4,−1) B=(1,−3) oraz C=(8,1). Oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka B oraz pole tego trójkąta.
3
Baś:
Cześć
Czy ktoś może ogarnia R Studio?
6
karolinas93:
x+3
f(x)=
x−2
3
linux:
Witam jakim poleceniem w systemie linux wyświetlić całkowitą pojemność dysku twardego wszędzie jest tylko podane jak wyświetlić zajęte i wolne miejsce na partycjach
7
kyrtap :
Losujesz zestaw, potem rozmawiasz, jeżeli wszystkich egzaminator przepyta ogłasza wyniki i heja
6
Bartek:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie:
2 + i
1 − i
=
z − 1 + 4i
2z + i
32
Joanna :
Mam pytanie jak obliczyć taką całkę ?
3
akuku:
Oblicz a) 5
−2+2log
5
3
1
Agata:
Rzucamy kostką sześcienną dopóki pojawi się 1 lub 6. Opisać zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia: 1 lub 6 pojawi się po raz pierwszy na
1
Artur:
Mógłby mi ktoś podpowiedziec czy dobrze licze ? W książce jest inny wynik a ja nie mam pojecia co robie zle
5
Andrzej:
Ekstrema lokalne dla 3x
3
+3(x
2
)y−y
3
−15x proszę o pomoc
3
nick:
Witam. Czy taki ułamek:
610,3125pi − 567
58,125pi − 54
12
paweł:
∑
(2n)!
n
(
2n)
Wiem że trzeba to rozwiązać z kryterium d'Alemberta. jednak mam problem z ustaleniem wyniku
16
human:
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm... Nieznajoma: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm. Długość wysokości AE
54
olaf:
jakie książki polecacie do nauki do matury z fizyki ? mam rok przeryw a chciałbym dobrze napisać też fizykę