proste zadanie z miejscem zerowym f
qwe: wytłumaczy ktoś?
znajdź miejsce zerowe funkcji:
f(x) = (x2 − 1) razy pierwiastek z (x−2)
przepraszam, że słownie
jak określić dziedzinę? wyniki wyszły mi x=1, x=−1 i x=2
tylko ostatnie rozwiązanie jest dobre
z góry dziękuję
14 maj 19:00
Nieuchwytny: f(x)=(x−1)(x+1)(x−2) Dziedziną tej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych.
14 maj 19:03
Marcin:
(x2−1)*√x−2, tak?
14 maj 19:03
qwe: @Marcin: tak
14 maj 19:04
razor: To co pod pierwiastkiem musi być nieujemne, więc x − 2 ≥ 0 → x ≥ 2
14 maj 19:07
qwe: skoro D=R to dlaczego 1 i −1 nie są miejscami zerowymi?
14 maj 19:07
Marcin: No to masz iloczyn.
Dziedzina to
x−2≥0 ⇒ x≥2
Przyrównaj teraz do zera:
(x2−1)=0 i √x−2=0
Teraz porównaj z dziedziną.
14 maj 19:08
52: D≠R
14 maj 19:08
qwe: ok, dziękuję wszystkim
14 maj 19:08
Marcin: 1 i −1 odpada, bo x≥2
14 maj 19:09
Nieuchwytny: Przepraszam, mój błąd. źle przepisałem.
14 maj 19:12