funkcja kwadratowa
Zagubiona: Mógłby ktoś sprawdzić?
Zadanie: Wzór funkcji y=3x
2−5x−2 zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej
Rozwiązanie wyszło mi takie:
Kanoniczna: y= 3(x−
56)
2−3
116
Iloczynowa: y=3(x+
13)(x−2)
Dobrze?
14 maj 19:08
14 maj 19:09
razor: wymnóż swoje wyniki i sprawdź czy otrzymasz pierwotną funkcję
14 maj 19:09
Zagubiona: Mam tą stronę, tak mi wyszło i wydaje mi się, że dobrze, ale chciałabym być pewna
14 maj 19:10
razor: zrób to co napisałem wyżej i wtedy będziesz pewna
14 maj 19:11
52: iloczynowa dobrze, kanoniczna źle
14 maj 19:11
Zagubiona: Właśnie widzę, że z kanoniczną jest jakiś problem bo mi po wymnożeniu jak razor radził wyszły
jakieś cuda na kiju, coś pomyśle może dojdę co źle zrobiłam
14 maj 19:15
14 maj 19:17
Zagubiona: Widzę, źle obliczyłam q, jak poprawiłam to wyszło, że kanoniczna powinna być
y=3(x−56)2−4112
14 maj 19:19
52:
14 maj 19:21
Zagubiona: Dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu
14 maj 19:21
Zagubiona:

Tak będzie wyglądać wykres? Przechodzić będzie przez −
13 i 2?
14 maj 19:27
Zagubiona: Hallo?
14 maj 19:51
jakubs: | | −1 | |
Tak, miejsca zerowe 2 i |
| |
| | 3 | |
14 maj 19:54
Marcin:

A dokładniej to tak
14 maj 19:55
Zagubiona: Taka ładniej namalowana, dzięki
14 maj 19:59
daras: trzeba się starać
17 maj 10:33