zbadać zbieżność szeregu liczbowego.
paweł: ∑(2n)!n(2n)
Wiem że trzeba to rozwiązać z kryterium d'Alemberta. jednak mam problem z ustaleniem wyniku
gdyż wychodzą mi dwa rożne i nie wiem który jest poprawny. Bardzo proszę o pomoc
14 maj 08:59
wredulus_pospolitus:
w mianowniku n
2n
14 maj 09:03
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz i jakie wyniki Ci wychodzą
14 maj 09:03
paweł: tak w mianowniku n2n
a(n+1)= (2n+2)!(n+1)2n+2
lim a(n+1)a(n) = lim (2n+2)!(n+1)2n+2* n2n(2n)! =
lim u{((2n+2)(2n+1)(2n)!*n(2n))} {((n+1)2 *(n+1)(2n)*(2n)!)}
14 maj 09:19
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
1) ułamki zapisuj za pomocą U |
| , a nie u 1√2 |
| | √2 | |
| an+1 | | (2n+2)! | | n(2n) | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)(2n+2) | | (2n)! | |
| | (2n+1)*(2n+2)*n(2n) | |
= |
| = ... i co dalej  |
| | (n+1)(2n+2) | |
14 maj 09:30
paweł: lim 4n2+6n+2n2+2n+1 * n2n((n+1)2n
i dalej juz nie wiem juz nie wiem jak ma byc. wcześniej otrzymałem 4 lub 4e2
14 maj 09:31
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz .... nic z tego nie widać ... U zamiast u
14 maj 09:36
paweł: | | 4n2+6n+2) | | n2n | |
lim |
| * |
| |
| | n2+2n+1 | | (n+1)2n | |
| | 4 | |
wcześniej otrzymałem 4 lub |
| |
| | e2 | |
14 maj 09:37
wredulus_pospolitus:
zauważ, że: mianownik (n+1)
2n+2 −−−− 'n' w najwyższej potędze będzie to n
2n+2
licznik i mianownik dzielisz więc przez n
2n+2 = n
2*n
2n
więc co masz w takim razie w liczniku
14 maj 09:37
wredulus_pospolitus:
żadne e
2 nie będzie w mianowniku
| | 1 | |
pomyliłeś (1+n)n z (1+ |
| ) n  |
| | n | |
14 maj 09:38
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
tfu tfu tfu ... ale ja głupotę napisałem ... oczywiście |
| jest prawidłowym wynikiem |
| | e2 | |
14 maj 09:40
paweł: ok dzięki za pomoc
14 maj 09:42
paweł: a czy mógłbyś jeszcze sprawdzić cały zapis?
| an+1 | | (2n+2)!*n2n | |
| = |
| = |
| an | | (n+1)2n+2*(2n)! | |
| (2n+2)(2n+1) | | n2n | |
| * |
| = |
| (n+1)2 | | (n+1)2n | |
| 4n2+6n+1 | | 1 | | 1 | |
| *(( |
| )n)2=4*( |
| )2 |
| n2+2n+1 | | 1+1n | | e | |
14 maj 09:59