jak rozwiązać takie zad ?, geometria analityczna
eloelo350: dany jest okrąg o równaniu x2+y2=16 sprawdź czy należą do niego podane punkty:
a) A=(0,0)
b)B=(−4,0)
c) C=(4,4)
d)D=(2,2pierw.z 3)
14 maj 16:08
J: b)
14 maj 16:09
J: b)
14 maj 16:09
Mariusz95: b i d
14 maj 16:10
J: L =(−4)2 + 02 = 16 = P
14 maj 16:12
J: i d) ...
14 maj 16:13
Mila:
a) L=02+02=0≠16 punkt (0,0) nie leży na tym okręgu
b) L=(−4)2+02=16=P punkt (−4,0) leży na okręgu
c) L=42+42=32≠16 punkt (4,4) nie leży na tym okręgu
d)L=22+(2√3)2=4+4*3=16 punkt (2,2√3) leży na tym okręgu.
14 maj 16:49
eloelo350: dziękuje bardzo
14 maj 18:06
eloelo350: a jak to zrobić ?
dane są okręgi o równaniach x2 +y2=25 i x2+y2=72
a)długość promienia
b)współrzędne punktów wspólnych z osiami x i y
c)zbiór wszystkich odciętych punktów należących do okręgu
d)zbiór wszystkich rzędnych punktów należących do okręgu
14 maj 18:36
jakubs: Wzorek znasz na równanie okręgu ?
14 maj 18:43
eloelo350: x2+y2−2ax−2by + c= 0 ?
14 maj 18:47
Mila:

Postać kanoniczna równania okręgu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
1) x
2+y
2=5
2
S=(0,0) r=5
2) x
2+y
2=(6
√2)
2
S=(0,0), r=6
√2
14 maj 19:39
luckyluck: wyznacz współrzędne y punku należącego do okręgu o równaniu x2+ y2= 100
a) (10,y)
b)(−7,y)
c)(− pierw.z 6,y)
d) (6,y)
ktoś wie jak to zrobić ?
14 maj 20:31
jakubs: a)Podstawiać współrzędną x do wzoru :
10+y2=100
y2=0
y=0
14 maj 20:34
jakubs: Poprawka:
102+y2=100
y2=0
y=0
14 maj 20:35
peeerus: napisz równanie okręgu o punkcie s=(4,−3) do którego należy punkt A
A=(4,0)
wie ktoś ?
14 maj 20:47
14 maj 20:48
peeerus: podstawiłam do wzoru i wyszło mi :
x2+y2−8x+2y+16=r2 , dobrze ?
i co dalej z tym zrobić ?
14 maj 21:02
majsa: Dany jest odcinek o koncach A=(−4,−1) i B=(−2,3).Punkt P dzieli ten odcinek na dwa odcinki w
stosunku 3:1(patrzymy od punktu A).Wyznacz współrzędne obrazu punktu P w symetrii względem:
a)osi x
b)osi y
c)poczatku układu wspolrzednych
10 kwi 16:03