Proszę o pomoc w obliczeniu współrzędnych w jednokładnosci
mat#inf#nie#umie#matmy#: dany jest okrąg o środku w punkcie (−1,−2) i promieniu 2. Znajdź współrzędne środka obrazu
tego okręgu w jednokładnosci nie ma o skali k=1/4 i środku równym (5,4). Oblicz długość okręgu
otrzymanego w wyniku jednokładnosci.( Chodzi o obwód koła) Proszę o pomoc. nic nie umiem
14 maj 18:53
Nieuchwytny: Najpierw wyznacz wzór na okrąg.
14 maj 18:55
mat#inf#nie#umie#matmy#: Jak?
14 maj 18:59
Nieuchwytny: Skoro masz punkty (x,y) i r to analogicznie (−1,−2) r=2 Teraz podstawiasz pod wzór na okrąg
(x−x0)2+(y−y0)2=r2
a zatem: (x+1)2+(y+2)2=4
14 maj 19:08
pomocy : To już koniec? Jeśli nie to co dalej z tym zrobić? Z góry dzięki
14 maj 19:14