losowanie kul z urny
Michal: Witam, mam takie oto zadania:
w urnie jest 7 kul czarnych i 39 białych.
Jakie jest prawdopodobieństwo że przy losowaniu (bez znaczenia w jakiej kolejności i bez
zwracania):
a) 5 kul będzie (3 czarnych i 2 białych)
b) 7 kul będzie (4 czarnych i 3 białych)
c) 9 kul będzie (5 czarnych i 4 białych)
d) 11 kul będzie (6 czarnych i 5 białych)
e) 13 kul będzie (7 czarnych i 6 białych)
Próbowałem zrobić to kombinacją ale chyba coś mi nie wychodzi... no bp np e)
| | | |
|omega| = | − czyli na ile sposobów można wylosować 13 kul (tak?) |
| | |
| | | | | |
|A| = | * | − czyli na ile sposobów wyciągnę 7 czarnych i na ile sposobów 6 |
| | | |
białych (tak?)
i wychodzi mi |A|/|omega| = 1716

poniżej link jak to sobie liczę w wolfram:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%2846+choose+7%29+*+%2839+choose+6%29%29+%2F%2846+choose+13%29+
Co robię źle że nie wychodzą mi liczby < 1?
Pozdrawiam
Michał
14 maj 21:04
Mila:
a) losujemy 5 kul z 46
7C, 39B
A− wylosowano 3 kule czarne 2 kule białe
e) E− wylosowano 7 kul czarnych i 6 kul białych
| | | | 39! | | 13!*33! | |
P(E)= |
| = |
| * |
| = |
| | | | 6!*33! | | 46! | |
| | 39!*13! | | 9 | |
= |
| = |
| |
| | 6!*46! | | 41*43*46 | |
14 maj 21:41
Michal: Dzięki za odpowiedź!
Tylko moje pytanie jest następujące: czy Twoje rozwiązanie zakłada, że najpierw wylosuję tyle
ile mi trzeba czarnych, a potem tyle ile mi trzeba białych? Czy też uwzględnia sytuację kiedy
mogę wylosować raz 1 czarną, potem 2 białe, potem 2 czarne, potem 1 białą itd...?
14 maj 22:02
52: Jest to losowanie jednoczesne(Losujemy jednocześnie).
14 maj 22:05
Michal: Czy bardzo skomplikowałoby się gdyby losować jedną po drugiej? Bo tak jak sobie myślę to jeśli
losował bym pojedynczo to musiałbym rozpisywać drzewo wszystkich możliwości czy jest jakiś
fajny wzorek który oszczędziłby mi pracy?
14 maj 22:08
52: A to różnie;
−możemy losować jedna po drugiej, ale ze zwracaniem (czyli losuję, patrzę co wylosowałem i
odkładam do puli, gdzie mogę losować)
−możemy losować jedna po drugiej, ale bez zwracania (czyli losuję, patrzę co wylosowałem i
odkładam na bok)
Ale to się dowiesz na lekcji zapewne.
14 maj 22:10
Michal: Jest już dawno po tych zajęciach, a z zeszytów mało co rozumiem. Czy mógłbyś/mogłabyś mi
powiedzieć jakie byłoby prawdopodobieństwo wylosowania (urna: 7C, 39B):
13 z czego ma być 7 czarnych i 6 białych, losuję jedna po drugiej i odkładam na bok ?
Albo jeśli byłoby prościej to losuje 5 z czego 3 czarne i 2 białe losuję jedna po drugiej i
odkładam na bok? Bo zasada do pozostałych będzie taka sama.
14 maj 22:15
Trivial: | | | |
Michal, fajny wzorek to właśnie ten z | − losowanie jednoczesne wszystkich kulek.  |
| | |
14 maj 22:16
Michal: Trivial, czyli to losowanie jednoczesne polega na tym, że wyciągam 13 kul i patrzę jakie mi się
trafiły? Wtedy prawdopodobieństwo że wylosuje te 7 czarnych i do tego 6 białych będzie bardzo
bardzo małe (to co obliczyła mi Mila)?
14 maj 22:19
Trivial:
Jeśli chcesz losować pojedynczo to musisz rozpatrzyć wszystkie przypadki.
Jest ich jedynie 2
13 = 8192. Chyba jednak wolałbyś tego uniknąć.
14 maj 22:19
Mila:
Nie uwzględniłam kolejności.
W Ω liczysz zdarzenia elementarne bez uwzględniania kolejności , to w zdarzeniach tez stosujesz
kombinacje ( w tym typie zadania)
14 maj 22:19
52: No dobra,
Jest urna 7C, 39B
Losuję jedna po drugiej bez zwracania i jakie jest prawdopodobieństwo wyloswania 7C i 6B
Ω=46*45*44*43*42*41*40*39*38*37*36*35*34
A=7*6*5*4*3*2*1+39*38*37*36*35*34
Wg mnie to tak to powinno być

Ale niech się wypowie fachowiec na ten temat.
14 maj 22:20
Trivial: Michal, ale zauważ, że to wszystko jedno czy losujesz je pojedynczo czy wszystkie na raz
(skoro kolejność losowania się nie liczy).
14 maj 22:21
Michal: Trivial, czyli reasumując jak chcę sprawdzić jakie mam prawdopodobieństwo że z urny 7C i
39B wyjmę akurat 7C i do tego 6B policzę sobie symbolem newtona tak jak to napisała dla mnie
Mila w punkcie e (2 post)?
14 maj 22:27
14 maj 22:29
Michal: Super! No niestety w tej kombinatoryce można się szybko zgubić ale teraz już rozumiem więc
pozostałe zadania już pójdą mi łatwo. Dzięki wielkie raz jeszcze!

Tak na marginesie, rzeczywiście, rozpatrywać ponad 8 tysięcy przypadków bym nie chciał

Dobrej nocy życzę=]
14 maj 22:31