Oblicz pochodną funkcji.
karolinas93: 3√x5+24√x−3−7x2
14 maj 14:35
J: Kompletnie nieczytelne.
14 maj 14:36
karolinas93: Wiem o tym. Ale inaczej się nie da chyba. Za dużo pierwiastków itp.
14 maj 14:39
Mr White: Zaznaczcie tekst a zobaczycie, ja niestety nie pomogę.
14 maj 14:40
karolinas93: 3√x5+24√x−3 przez −7x2
14 maj 14:43
karolinas93: Teraz chyba lepiej widoczne. Mam nadzieję, że będzie mi ktoś umiał pomóc.
14 maj 14:44
14 maj 14:49
J:
| | 5 | |
f = x5/3 +2*x1/4 − 3 i f' = |
| x(5/3)−1 +2*x(1/4) − 1 |
| | 3 | |
g = −7x
2 i g' = −14x
14 maj 15:03
J: | | 1 | |
Poprawka do f' .... + 2* |
| *x(1/4) −1 |
| | 4 | |
14 maj 15:05
karolinas93: To jakieś kosmiczne liczby. Nie wiem jak z tego może wyjść jakiś wynik:(
14 maj 15:30
J: bez przesady... np. x(5/3) −1 = x(5/3) − (3/3) = x(2/3)
14 maj 15:41
J: | | 1 | | x5/3 | | x1/4 | | 3 | |
Można też tak..f(x) = − |
| *[ |
| + 2* |
| − |
| ] i skrócić |
| | 7 | | x2 | | x2 | | x2 | |
potęgg
14 maj 15:49
karolinas93: Ja mam właśnie w odpowiedziach coś podobnego do tego ostatniego.
14 maj 19:14
karolinas93: Tylko w nawiasie mam tak: − 66w liczniku 1, a w mianowniku 3*pierwiastek sześcienny z x4, + 1
w mianowniku i w liczniku 4*pierwiastek czwartego stopnia z x11 + w liczniku 6, a w
mianowniku x3
14 maj 19:25
karolinas93: tam poprawka pierwiastek czwartego stopnia z x do potęgi jedenastej.
14 maj 19:27