Oblicz pochodną funkcji.
karolinas93:
14 maj 13:35
wredulus_pospolitus:
no i w czym polega problem u studentki
14 maj 13:36
wredulus_pospolitus:
znasz taki wzór na pochodną:
| | f | | f'g − f*g' | |
( |
| )' = |
| |
| | g | | (g)2 | |
gdzie u ciebie:
f = x+3
g = x−2
oczywiście też można przekształcić tą funkcję do innej postaci
14 maj 13:37
J: Z policzeniem pochodnej ilorazu funkcji
14 maj 13:37
J:
| | 1*(x−2) − (x+3)*1 | | −5 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
14 maj 13:44
karolinas93: Dzięki bardzo. Dopiero teraz widzę swój błąd.
14 maj 13:52
wredulus_pospolitus:
to na przyszlość ... jak masz zadanie które robisz a nie wychodzi ... to przychodzisz, piszesz
swoje rozwiązanie i prosisz o sprawdzenie

a nie piszesz zadanie i czekasz na gotowca
14 maj 14:06