Oblicz całke
Artur: Mógłby mi ktoś podpowiedziec czy dobrze licze ? W książce jest inny wynik a ja nie mam pojecia
co robie zle
∫xctg2xdx= u= x v'= ctg2x
u'=1 v= ∫ctg2xdx = ∫cos2x/sin2xdx = ∫1/sin2xdx − ∫sin2x/sin2xdx =
−ctgx − x +c
v= − ctgx − x +c
cos2x=1−sin2x − z jedynki trygonometrycznej
= x(−ctgx − x ) − ∫−ctgxdx − ∫xdx = x(−ctgx−x) + (ln|sinx| − 1/2x2 + c
tak mi wychodzi ale prosiłbym kogos o sprawdzenie
14 maj 11:28
Mila:
ostatnia linijka:
x*(−ctgx−x)−∫(−ctgx−x) dx=
| | 1 | |
=−x(ctgx+x)+∫(ctgx+x)dx=−x(ctgx+x)+ln|sinx|+ |
| x2+C= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=−xctgx−x2+ln|sinx|+ |
| x2= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=−xctgx− |
| x2+ln|sinx|+C |
| | 2 | |
=======================
| | 1 | |
(−x(ctgx+x)+ln|sinx|+ |
| x2)'=xctg2x |
| | 2 | |
14 maj 16:39