Wyjaśnij mi zadanie;)
Veronica: Zapisz funkcje w postaci kanonicznej i narysuj jej wykres.
f(x)= −2xkwadrat + −4x − 9
Ktoś mi powie jak to pokolei się liczy? Znam wszystkie wzrowy po prostu potrzzebuje objasnienia
14 maj 17:34
Nieuchwytny: f(x)=−2x2−4x−9 ? Wiesz jak wygląda postać kanoniczna?
14 maj 17:36
jakubs: Masz postać ogólną, więc wyznaczasz p i q jak we wzorkach i podstawiasz do wzoru.
14 maj 17:37
14 maj 17:37
Veronica: Wiem..po prostu wszystko po kolei cche wiedziedzieć jak obliczyć. Najpierw liczy się P potem
Delte a następnie?
14 maj 17:38
jakubs: następnie q i podstawiasz do wzoru na postać kanoniczą
14 maj 17:40
Veronica: A jak narysować jej wykres?Może głupie pytanie ale cały czas mi się wydaje,że musze liczyć X1 i
X2
14 maj 17:42
pigor: ..., bez wzorów np. tak :
f(x)= −2x
2−4x−9 = −2(x
2+2x)−9 = −2(x
2+2x+1−1)−9 =
= −2(x
2+2x+1)+2−9 =
−2(x+1)2−7 − szukana postać .
14 maj 17:43
jakubs: p, q masz wyznaczone więc to są współrzędne wierzchołka paraboli. Możesz wyznaczyć miejsca
zerowe to wykres będzie ładniejszy i dokładniejszy
14 maj 17:44
Veronica: Dziękuje wam bardzo!
14 maj 17:45
pigor: ..., a jak narysować

, ano
rysujesz parabolę y= −2x
2 (wierzchołek w (0,0) ramiona w dół)
i przesuwasz ją w lewo o −1 i w dół o 7 jednostek, czyli po prostu
przesuwasz o wektor{−1,−7] .
14 maj 17:47
jakubs: Tutaj delta będzie ujemna, więc nie będzie miejsc zerowych.
14 maj 17:49
Veronica: No własnie zauważyłam.Dzięki wielkie.Teraz zalicze kartkówke
14 maj 17:54
Veronica: A jeeszcze. Jak to obliczyć? Wyznacz przedziały monotoniczności i wyznacz wartości funkcji.
f(x)=
−2xkwadrat + 4x + 1
Pytam dla pewności
14 maj 17:56
jakubs: Monotoniczność, czyli w skrócie, kiedy funkcja jest malejąca, a kiedy rosnąca. W twoim
przypadku parabola jest skierowana ramionami w dół, więc (−
∞,x
w) − rosnąca ; (x
w,
∞) −
malejąca gdzie x
w to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli
14 maj 17:59
jakubs: "wyznacz wartości funkcji" − za mało danych, dla jakiego argumentu ?
14 maj 18:00
Veronica: Przepraszam.Ma być wyznaczony zbiór wartości
14 maj 18:03
Marcin:

−2x
2+4x+1
14 maj 18:03
14 maj 18:06
Veronica: A jak liczmy P to nie wychodzi −1 zamiast 1?
14 maj 18:10
52: | | −b | | −4 | |
p= |
| = |
| =1  |
| | 2a | | −4 | |
14 maj 18:12
14 maj 18:12
Veronica: Okej,już łapie
14 maj 18:14