funkcja kwadratowa liniowa
Malwa: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A = (−1;2) i B = (2;−7)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
14 maj 18:34
Kamix: Znasz równanie funkcji liniowej? Inaczej prostej?
Podpowiem:
y=ax+b
Przyswój sobie, bo będzie Ci to niezbędne w dalszej edukacji.
Skoro funkcja przechodzi przez dwa punkty A i B, tzn. że współrzędne tych punktów spełniają
warunek funkcji. A więc podstawiamy
Punkt A:
x=−1
y=2
Punkt B:
x=2
y=−7
Układamy układ równań:
2=−a+b
−7=2x+b
Rozwiązujemy, wyznaczamy wspólczynnik a i wyraz wolny b i podstawiamy do wzoru wyliczone a i b,
y=ax+b
14 maj 18:38
Malwa: Zapisałam to wszystko w zeszycie, ale jak obliczyć to:
2=−a+b
−7=2x+b
nie rozumiem
14 maj 18:43
jakubs: 9=−3a
a=−3
2=−(−3)+b
2−3=b
b=−1
y=−3x−1
14 maj 18:45
Malwa: Czy, że ta funkcja ma wyglądać y=−3x−1? Tak po prostu?
14 maj 18:48
dero2005:
y = ax + b
| ⎧ | 2 = a(−1) + b | |
| ⎩ | −7 = 2a + b |
|
a =
b =
14 maj 18:48
jakubs:
14 maj 18:49
dero2005:
możesz użyć takiego wzoru
y = a(x−x
A) + y
A
gdzie:
14 maj 18:51
14 maj 21:23