matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji z parametrem
piłkarz:
Wyznacz takie a, że:
sin ax
Lim
x→0
−
=
=
1
2
x
14 maj 19:03
daras:
https://matematykaszkolna.pl/forum/12624.html
14 maj 19:14
piłkarz:
Tylko, że w tamtym zadaniu chodzi o coś innego, bo tu jest zadanie z parametrem. A ponadto jest
sinx
błąd bo
przy x→
∞
zmierza do 1
x
14 maj 20:34
PW:
Eeee ...
14 maj 22:23
Mariusz95:
sin(ax)
acos(ax)
lim
x→0
=lim
x→0
=a
x
1
1
a=
2
14 maj 22:36