granica
Nikt_ważny:
2x−sinx
lim−−−−−−−−−−−−−−
x→∞ x
31 mar 20:20
Bogdan:
Na pewno x dąży do +∞, a nie do zera?
31 mar 20:25
Nikt_ważny: tak, to asymptota. funckja 2x−sinx i liczę parametr a
31 mar 20:26
Nikt_ważny: I jak Panie Bogdanie, da się zrobić?
31 mar 20:47
Bogdan:
Proszę podać wzór funkcji
31 mar 20:48
Nikt_ważny: y= 2x − sinx,
polecienie: znaleźć równania asymptot.
Piosnowych nie ma. No ale już z ukośnymi mam problem.
I właśnie trzeba obliczyć taką granicę:
2x−sinx
lim−−−−−−−−−−−−−−
x→∞ x
31 mar 20:51
Bogdan:
Podziel licznik i mianownik przez x.
lim sinxx = 0
x→∞
31 mar 20:56
Nikt_ważny: Hm. odpowiedź mam w książce, że asymptot brak, więc na pewno będzie 0? Bo jeżeli parametr
a wyszedł by 0 a przypuśćmy b = ∞ to asymptota nie będzie as. pozimą y=0
31 mar 21:00
Bogdan:
| | 2x − sinx | | x(2 − sinxx) | |
lim |
| = lim |
| = lim (2 − sinxx) = 2
|
| | x | | x | |
x→∞ x→∞ x→∞
31 mar 21:07
Nikt_ważny: No ja też bym to zrobił w taki sposób.... ale odpowiedź mam inną i w ogóle tracę głowę.
Dzięki wielkie.
31 mar 21:12
Bogdan:
Otrzymalismy współczynnik a asymptoty ukośnej y = ax + b.
Spróbuj teraz wyznaczyć współczynnik b, jeśli się uda − to istnieje asymptota ukośna.
31 mar 21:22
Nikt_ważny: Jeżeli b załóżmy wyjdzie ∞ to asymptota nie istnieje? Czy istnieje o równaniu y=2x?
31 mar 22:16
Bogdan:
Asymptota ukośna jest linią prostą o równaniu y = ax + b, gdzie b jest liczbą
wskazującą na osi y miejsce przecięcia się asymptoty z tą osią. Jeśli nie można
jednoznacznie podać liczby b, to nie można podać prostej y = ax + b, czyli nie
można podać asymptoty ukośnej.
W tym przykładzie b = lim (2x − sinx − 2x) = lim(−sinx)
x→∞ x→∞
Nie można wskazać skończonej ostatniej granicy ( sinx € <−1, 1> ), a więc nie można
podać wartości b.
Wykres funkcji f(x) = 2x − sinx przy malejących wartościach x (x→ −∞) oraz
przy rosnących wartościach x (x→ +∞) przewija się wokół prostej y = 2x,
np.:
f(−100) ≈ −200,5064, f(100) ≈ 200,5064
f(−1000) ≈ −1999,1731, f(1000) ≈ 1999,1731
f(−10000) ≈ −20000,3056, f(10000) = 20000,3056.
31 mar 23:23