Oblicz pole powierzchni i obwód tego rownolegloboku
Nenka25: Witam czy ktoś mógłby mi pomoc z tym zadaniem. Potrzebuje rozwiązania z opisem
Dłuższa przekątna rownolegloboku o długości 20 cm.tworzy z jego bokiem o długości 5tu ma byc
pierwiastek z 3 cm. Kat o mierze 30 stopni.Oblicz pole powierzchni i obwód tego
równoległoboku.
14 maj 22:25
52: Tw.cosinusów próbowałaś ?
14 maj 22:28
PW: Przekątna i bok oraz kąt między nimi pozwalają obliczyć pole równoległoboku:
S = ad sinα,
gdzie a − długość boku, d − długość przekątnej, α − miara kąta między nimi.
(Jest taki wzór − na podwojone pole trójkąta.)
14 maj 22:34
nenka25: jestem totalna noga z matmy nie mam pojecia co mam tu rysowac i pisac
15 maj 10:02
wredulus_pospolitus:
zacznij od rysowania równoległoboku
15 maj 10:02
wredulus_pospolitus:
następnie narysuj jego dłuższą przekątną
15 maj 10:03
wredulus_pospolitus:
następnie zaznacz kąt pomiędzy bokiem (podstawą) a tą właśnie przekątną
15 maj 10:03
Mila:

p=20 cm
a=5
√3
P
ΔABC=P
ΔACD
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*p *sin30o= |
| *5√3*20* |
| =25√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
▱=2*25
√3 cm
2=50
√3cm
2
Ob=2*a+2*b
Z tw. cosinusów w ΔABC:
b
2=a
2+p
2−2*a*p*cos30
o
Dokończysz sama?
15 maj 15:51