Jak wykazać,że dane wielkości są/nie są odwrotnie proporcjonalne?
matem: Wykaż,że wielkości x i y określone zależnością
√2/x = 3/y nie są wielkościami odwrotnie
proporcjonalnymi.
Proszę o wyjaśnienie.
pigor: ... bo załóżmy, że są, czyli że iloczyn xy= const, ale
| √2 | | 3 | | x | | 3 | |
| = |
| i xy≠0 ⇔ |
| = |
| = const , czyli |
| x | | y | | y | | √2 | |
iloraz (stosunek) jest stały, a to jest "urok" wielkości wprost proporcjonalnych,
co przeczy założeniu , a więc x i y nie sa odwrotnie proporcjonalne c.n.w..