Logika - zaprzeczenie zdania.
Katarzyna: Logika − zaprzeczenie zdania.
Witam, prosiłabym kogoś, aby sprawdził moje rozwiązanie.
Mam do zrobienia zadanie, którego polecenie brzmi: Zapisz zaprzeczenie podanego zdania
"Liczba naturalna n jest mniejsza od 5 i jest liczbą parzystą".
Rozłożyłam zdanie na czynniki:
p−Liczba naturalna n jest mniejsza od 5
q−Liczba naturalna n jest liczbą parzystą.
Czyli: p AND q
Z prawa De Morgana ~(p AND q) = ~p OR ~q
więc ostatecznie wyszło mi takie coś: ~~(p AND q)=~(~p OR ~q), czyli
"Nieprawda, że liczba naturalna n nie jest mniejsza od 5 lub nie jest liczbą parzystą."
Czy moje rozumowanie jest poprawne?
14 maj 17:05
MQ: O jeden znak zaprzeczenia za dużo po obu stronach
14 maj 17:08
Katarzyna: Aha, no tak, bo ~~p=p, czyli to byłoby to samo zdanie.
14 maj 17:12