całeczka
Joanna : Mam pytanie jak obliczyć taką całkę ?
∫3cosx dx
14 maj 12:21
kyrtap : chyba sesja się zbliża
14 maj 12:24
Joanna : oj niestety

na razie przed sesją jeszcze kolokwium z całek i szeregów

To jest całka trygonometryczna? Ja zaczęłam przez podstawianie uniwersalne
14 maj 12:27
Joanna : Doszłam do momentu że ∫11−t2 dt
14 maj 12:27
Joanna : podstawienie : t=tg x2
cosx=1−t21+t2
i za dx = 2dt1+t2
14 maj 12:28
Joanna : I właśnie po podstawieniu doszłam do momentu że ∫
11−t2 i teraz co?

jakiś wzorek jest
może na to czy cuś?
14 maj 12:29
Mila: cosx≠0
| | dt | |
[sinx=t, cosx dx=dt, dx= |
| ] |
| | cosx | |
| | 3 | | A | | B | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt+∫ |
| dt)=.... |
| | 1−t2 | | t−1 | | t+1 | |
Ułamki proste:
| −3 | | A*(t+1)+B(t−1) | |
| = |
| dt |
| t2−1 | | t−1)*(t+1) | |
−3=At+A+Bt−B
−3=t*(A+B)+(A−B)
A+B=0 i A−B=−3
A=−B i −B−B=−3
cd całki
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| dt=− |
| ∫ |
| dt + |
| ∫ |
| dt= |
| | 1−t2 | | 2 | | t−1 | | 2 | | t+1 | |
| | 3 | | 3 | |
=− |
| ln|t−1|+ |
| ln|t+1|= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | t+1 | | 3 | | sinx+1 | |
= |
| ln| |
| |= |
| ln| |
| |+C |
| | 2 | | t−1 | | 2 | | sinx−1 | |
14 maj 12:39
Joanna : a moją metodą źle?
14 maj 12:47
Mila:
Dobrze, ale dalej trzeba rozpisać na ułamki proste.
| | x | |
Ja stosuję inną metodę, bo nie chce mi się zaglądać do wzorów przy podstawieniu tg |
| =t |
| | 2 | |
14 maj 12:50
Joanna : Ok
14 maj 12:51
Joanna : Czyli jak ustałam na momencie po podstawieniu uniwersalnym na etapie 6∫ 11−t2 dt
to teraz jak?
14 maj 12:52
Joanna : to teraz że ∫11−t2 dt to 1−t 1 + t a na górze A i B
14 maj 12:53
Joanna : nie rozumiem czemu rozpisac na ulamki proste nie mozna po prostu tozbic 1−t2 = (1−t)(1+t) ?
14 maj 12:54
Mila:
zgubiłaś trójkę,
Lepiej będzie gdy zapiszesz
To Ci rozpisałam 12:39
14 maj 12:56
Joanna : najpierw wyrzuciłam trójkę przed całkę a potem dwójkę z tego wyszło sześć przed całkaą
nie ogarniam
14 maj 12:58
Mila:
To licz z tą szóstką, potem obliczymy pochodną wyniku dla sprawdzenia.
Całki mogą się różnić stałą.
Też liczę teraz z Twoim podstawieniem.
14 maj 13:03
Joanna : Ok super dziękuje. Ja sie właśnie zatrzymałam na momencie 6∫11−t2
14 maj 13:04
Mila:
Rozpisz to na ułamki proste.
14 maj 13:12
Joanna : nie wiem jak
14 maj 13:13
Joanna : a tam jest wgl 1−t
2 a nie t
2 −1 ...
Mam tak dosc tej matmy na studiach ze szok na nic innego czasu nie ma tylko sie matmy uczyc
14 maj 13:24
Joanna : dobra ogarnelam chyba
14 maj 13:26
Mila:
Popatrz do notatek albo przeanalizuj przykład z 12:39, Czytaj Krysickiego.
| | 6 | | −6 | | −6 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | 1−t2 | | t2−1 | | (t−1)*(t+1) | |
| | A | | B | |
=∫ |
| dt +∫ |
| dt =.... |
| | t−1 | | t+1 | |
⇔
| −6 | | A | | B | |
| = |
| + |
| = prawą stronę do wspólnego mianownika |
| (t−1)*(t+1) | | t−1 | | t+1 | |
| A*(t+1)+B*(t−1) | | A*t+A+B*t−B | |
| = |
| grupujemy w liczniku wg |
| (t−1)*(t+1) | | (t−1)*(t+1) | |
zmiennej t
, porównujemy liczniki
−6=t*(A+B)+A−B
A+B=0 i A−B=−6
A=−B, −B−B=−6
B=3 i A=−3
To liczymy całki:
| | −3 | | 3 | |
∫ |
| dt +∫ |
| dt =... licz teraz sama. |
| | t−1 | | t+1 | |
14 maj 13:30
Joanna : ale to podstawianie podstawiania juz wychodzi jakies dziwne rzeczy
14 maj 13:30
Joanna : dobra ja już nie ogarniam nic pierdziele to kolokwium już nie mam siły na tą matmę ciągle przez
to gówno ryczeć

nie mam siły obejrzałam całego etrapeza i zrobiłam wszystkie zadania i tyle
cxzasu na marne
14 maj 13:32
Joanna : wszytsko wyszło mi na opak
14 maj 13:32
Mila:
Wychodzi dobrze i to samo co u mnie.
| | t+1 | | | |
=3ln| |
| |=3ln| |
| | +C możesz tak zostawić. |
| | t−1 | | | |
| | x | | | |
Pobaw się trygonometrią, podstaw tg |
| = |
| i doprowadź do prostszej |
| | 2 | | | |
postaci, dobrze Ci zrobi, utrwali wiadomości.
14 maj 13:35
Joanna : Dzięki ale już się poddałam
14 maj 13:38
Mila:
Nie wolno się poddawać, w życiu czekają Cię różne niespodzianki i trzeba się z nimi zmierzyc.
14 maj 13:40
Joanna : Ale to ja wiem ile czasu poświęcałam na matematyke ja już życia nie mam swojego poza
studiami... i boli mnie to że tyle czasu na to poświęciłam i dalej nie umiem. Nie mam siły
już. Mamy strasznie ciężki poziom matmy bardzo dużo wymagają a kompletnie nic nie tłumaczą..
14 maj 13:42
Mila:
Jeśli pomylisz współczynniki, to na pewno coś Ci zaliczą.
Na jakim kierunku?
14 maj 13:55
Joanna : Zarządzanie inżynierskie na politechnice gdańskiej mamy cięższą matmę niż na innych wydziałąch
jak chemiczny, mechaniczny itd więc to jest strasznie dziwne
14 maj 13:59
Mila:
No cóż, całkami nie będziesz rzucać na budowie, ale trzeba to przejśc.
Na pewno dasz radę, idź na spacer, a potem znowu pracuj.
14 maj 14:09
fx: Dokładnie jak pisze Mila

.
Nie poddawaj się, matematyka to tylko narzędzie w rękach inżyniera, jedno z wielu. To, że nie
udało się Tobie wyznaczyć niezbyt oczywistej całki − to nie powód aby się załamywać.
Matematyka na inżynierskich kierunkach (ale sama w sobie też) to bardzo dużo schematów, trików
i metod, które trzeba poznać aby płynnie radzić sobie z problemami. Nie wszystkie poznasz od
razu, nie wszystkie zrozumiesz − każdy tak ma

. Ja niektóre zagadnienia i matody
matematyczne zrozumiałem po kilkunastu miesiącach od pierwszego spotkania z nimi. Wytrwałość,
cecha kluczowa dla studenta.
14 maj 16:01