Geometria analityczna
Marcin: napisz rownanie okregu o srodku w punckei o=(0,0), stycznego do prostej o równaniu 3x+4y=25,
pomocy
14 maj 22:31
Marcin: Promień to odległość puntu (0,0) od tej prostej.
14 maj 22:35
14 maj 22:35
Marcin: Dzięki, widzę marnie ze mną

Pomoglibyście jeszcze z tymi zadaniami?
1)napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=8, jeśli wiesz, że współczynnik kierunkowy stycznej
jest równy 0,75
2)wyznacz drugi koniec średnicy ab okręgu, jeśli wiesz, że a=(−2,4), a okrąg jest opisany
równaniem (x−3)2+(y−7)2=34
14 maj 22:38
ICSP: Marcin chcesz, czy ja mam robić ?
14 maj 22:41
Marcin: 1) znasz promień, zadanie robisz podobnie do pierwszego.
14 maj 22:42
Marcin: ICSP, Ty daj podpowiedź do drugiego i Marcin sobie poradzi
14 maj 22:43
ICSP: 2) a) Wyznacz wektor AS gdzie S jest środkiem okręgu. Potem zauważ, ze AS = SB
w ten sposób otrzymasz współrzędne punktu B.
b) Sposób bez użycia wektorów, za pomocą układu równań :
S jest środkiem okręgu, zatem skoro AB jest jego średnicą to S jest środkiem odcinka AB.
Poszukaj w tablicach wzoru na środek odcinka.
14 maj 22:46
Domel: Ad 1) Promień to chyba nie wszystko − ja bym próbował znaleźć prostą przechodzącą przez znany
środek okręgu a będącą prostopadłą do podanej stycznej − no a potem to już znaleźć 2 punkty na
okręgu i wyznaczyć styczną (styczne

)
14 maj 22:47
Domel: A tak w ogóle i w szczególe − uchylam kapelusik w powitaniu

panowie
14 maj 22:49
ICSP: Jedyny problem w pierwszym to zapisanie wzoru prostej
14 maj 22:50
ICSP: Witam, witam
14 maj 22:50
Domel: Ale której

Stycznej czy prostopadłej do niej i przechodzącej przez środek

Mamy wsp.
kierunkowy stycznej
14 maj 22:56
Marcin: r=2
√2
S=(0,0)
| | |b| | | |b| | |
2√2= |
| ⇒ 2√2= |
| No i z tego mamy b  |
| | | | | |
Cześć Domel
14 maj 22:56
Domel: Ale tam będą 2 styczne
14 maj 22:58
ICSP: będą
14 maj 23:00
Marcin: więc styczne to:
| | 3 | | 5√2 | | 3 | | 5√2 | |
y= |
| x+ |
| i y= |
| x− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
No i są dwie przecież
14 maj 23:03
Domel: Oki − te proste nawiasiki mi się gdzieś umkły − wziąłem drugą parę okularów i patrzę −
oooo |b|
14 maj 23:12
Marcin: Przez chwilę myślałem, że coś źle podpowiadam
14 maj 23:15
Domel: No wiesz − ja to już muszę mieć bryle − jedne do dali, drugie do bliży a trzecie − żeby znaleźć
tamte 2 pary
14 maj 23:17