liczby zespolone
Bartek: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie:
| 2 + i | | 1 − i | |
| = |
| |
| z − 1 + 4i | | 2z + i | |
Wyszło mi, że z≠1 − 4i oraz z≠0 i doszedłem do takiego układu równań:
2x
2 − 2y
2 − 4y − x = 4
4xy + 4x − y = 5
Co mam z tym dalej zrobić? Tzn. wiem, że rozwiązać układ równań, ale ten układ jest jakiś taki
dla mnie mały zrozumiały.
14 maj 12:54
Bartek: No to ja odświeżam.
14 maj 13:01
wredulus_pospolitus:
z tego: 2z + i ≠ 0 wyszło Ci z≠0
14 maj 13:29
wredulus_pospolitus:
1) popraw dziedzinę
2) po wymnożeniu 'na krzyż':
4z + i(2z+2) −1 = z − i(z−4) +3
czyli: 3z + i(3z−2) = 4
czyli: 3z(1+i) = 4+2i
czyli z = .....
14 maj 13:32
Bartek: A nie, sory, pomyliłem się. Powinno być:
Ale tak czy siak nie ogarniam tego układu.
14 maj 13:32
wredulus_pospolitus:
a gdyby nie było 'tak ładnie' to zawsze:
3z + i(3z−2) = 4 −> 3x + 3iy + 3ix
−3y − 2i = 4
<=>
| ⎧ | 3x − 3y = 4 | |
| ⎩ | 3iy+3ix−2i=0 |
|
<=>
prościutki uklad dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... żadnych kwadratów czy innych iloczynów
niewiadomych.
14 maj 13:35
Bartek: Dziękowac
14 maj 13:46