matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x - zadanie z ciągów
Shark33:
15(1+2/x+4/x
2
+...)=8(1+1/x
2
+1/x
4
+...) Wyszło mi że po lewej stronie jest ciąg geometryczny o ilorazie q=
2
x
, a po prawej arytmetyczny i r=
1−x
2
x
2
14 maj 18:27