system binarny
POMOCY: Hej moze ktos pomoze i wytlumaczy

Ułamek binarny o,110101 zapisz w ukladzie o podstawie 7.
14 maj 21:59
PW: A ułamek 0,110101 potrafisz "przetłumaczyć na nasze", czyli jaka to liczba w systemie
dziesiętnym?
14 maj 22:07
POMOCY: Powinno byc tak : 0*20+1*2−1+1*2−2+0*2−3+1*2−4+0*2−5+1*2−6 ?
14 maj 22:10
POMOCY: Prosze o instruktaż od podstaw
14 maj 22:26
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 32+16+4+1 | | 53 | |
No, czyli x = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| . |
| | 2 | | 4 | | 16 | | 64 | | 64 | | 64 | |
Ponieważ licznik i mianownik tego ułamka zapisane w układzie siódemkowym mają postać
odpowiednio 104 i 121, mamy zadanie wykonać dzielenie 104:121 (w układzie siódemkowym).
Gdybyśmy mieli to zadanie wykonać w układzie dziesiętnym, do którego jesteśmy przyzwyczajeni,
to zwyczajnie podzielilibyśmy "pod kreskę". Tu też tak można, w tym celu przygotujmy tabelkę
mnożenia przez 121:
1•121 = 121
2•121 = 242
3•121 = 363
4•121 = 514
5•121 = 635
6•121 = 1056
Dzielimy, pamiętając o tym, że "pożyczana jednostka" to 7, a nie 10:
104,0000000 : 121 = 0,55402(2562)
635
−−−−−−−−
1020
635
−−−−−−−
520
514
−−−−−−−−−
300
242
−−−−−−−−
350
242
−−−−−−
1050
635
−−−−−−−−−
1120
1056
−−−−−−−−−
310
242
−−−−−−−
350
od tego miejsca wyniki będą się powtarzać, o ile się nie pomyliłem w tym nietypowym dzieleniu.
15 maj 00:17