liczby zespolone
Bartek: Czy ja dobrze liczę?
Z tego:
z*sprzężenie(z) + (5 + i)z +(5 − i)*sprzężenie(z) + 1 = 0
wyszło mi to:
x2 + y2 +10x −2y +1 = 0
Chodzi o to, że rozwiązaniem jest okrąg o środku −5 + i oraz promieniu r=5.
Więc chyba źle liczę? Może w rachunkach się walnąłem?
14 maj 21:01
Bartek: No to ja odświeżam.
14 maj 21:06
ICSP: Rozumiem, że masz rozwiązać równanie ?
14 maj 21:10
Trivial:
zz* + (5+i)z + (5−i)z* + 1 = |z|2 + (5+i)z + [(5+i)z]* + 1 = |z|2 + 2*Re((5+i)z) + 1 = 0
Podstawiając z = x + iy:
x2 + y2 + 2(5x−y) + 1 = 0
Masz OK.
14 maj 21:16
Bartek: No dobra, ale...chyba jestem ślepy. Jak mam wywnioskować z tego:
x2 + y2 + 2(5x−y) + 1 = 0
że środek jest −5 + i a r=5 ?
14 maj 21:22
Trivial: Normalnie.

x
2 + y
2 + 2(5x−y) + 1 = 0
(x+5)
2 + (y−1)
2 = 25.
14 maj 21:24
Bartek: Ha

Czyli jak zwykle nie zauważyłem możliwości przekształcenia.
14 maj 21:38