matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji z paramtrem
piłkarz:
Wyznacz takie b, aby granica była równa
2
3
x
2
+(b−1)x−b
lim
x→1
+
=
2
3
x−1
14 maj 18:49
piłkarz:
Ponawiam
14 maj 20:34
Mariusz95:
f(x)
f'(x)
lim
x→1
=lim
x→1
g(x)
g'(x)
x
2
+(b−1)x −b
2x+b−1
lim
x→1
=lim
x→1
x−1
1
2
2+b−1=
3
1
b=−
3
14 maj 20:58
zombi:
Ew. tak:
x
2
+ (b−1)x − b
x
2
− x + bx − b
x(x−1) + b(x−1)
=
=
=
x−1
x−1
x−1
(x−1)(x+b)
= x+b
x−1
14 maj 21:03
zombi:
Wtedy wystarczy
2
1
1+b =
⇔ b=−
3
3
14 maj 21:03