kombinatoryka
ewela: rzucam 4x symetryczną kostką. rozwazmy zdarzenia:
A−na kazej kostce jest inna liczba oczek
B−wypadly conajwyzej dwie jedynki
opisac przestrzen prob. oraz policzyc prawdopodob. P,B, AiB, AUB
omega=64
A:
|A|=6*5*4*3=5/18
B:
Przypadki:
1 1 x x
1 x x x
x x 1 1
1 x 1 x
x 1 1 x
x x x 1
1 x x 1
x 1 x x
x x 1 x
B=9/ 64
prosze o sprawdzenie.
jak opisac przestrzen prob?
14 maj 21:19
ewela: nikt nie pomoże?
14 maj 21:59
52: a co jeśli w podpunkcie B nie wypadły w ogóle jedynki ?
14 maj 22:03
ewela: racja
x x x x
B=10/64 ?
zdarzenie A− poprawnie?
14 maj 22:15
Mariusz95: A jest ok ale B jest źle
musisz uwzględnić jeszcze co wstawisz za x−na każde miejsce 5 możliwości (bo nie 1)
14 maj 22:18
Mariusz95: x x x x −5
4
1 x x x − 4*5
3
14 maj 22:19
ewela: mogłabym prosić o rozwiązanie?
i o co chodzi z opisem przestrzen prob?
14 maj 22:29