| 5π | ||
Witam. Moim zadaniem jest wyliczenie wartości tg | . | |
| 12 |
| 1−tg2x | ||
Powinienem wykorzystać podany wcześniej wzór cos 2x = | ||
| 1+tg2x |
| 1−cos 2x | ||
Udało mi się go przekształcić do postaci tg2x = | ||
| 1+cos 2x |
| 5π |
| ||||||||||||
tg2 | = | ||||||||||||
| 12 |
|
| 5π |
| ||||||||||||
tg2 | = | ||||||||||||
| 12 |
|
| 5π | ||
Czyli tg2 | = 7 + 4√3 | |
| 12 |
| 5π | ||
tg2x daje 2 odpowiedzi, ponieważ mamy tam zmienną x ale tg2 | jest liczbą a nie | |
| 12 |
| 5π | ||
tg2 | = 7 + 4√3 odpowiedzią byłoby | |
| 12 |
| 5π | 5π | |||
tg | = √7 + 4√3 oraz tg | = −√7 + 4√3, ale to pewnie mój błąd. Czy w | ||
| 12 | 12 |
| 5π | ||
ew. możesz powołać się na to, że | jest w 1 ćwiartce, a tam tangens jest dodatni | |
| 12 |
| tgx+tgy | ||
korzystając ze wzoru tg(x+y)= | ||
| 1−tgx*tgy |
| 5π | tg30+tg45 |
| |||||||||||||
tg | =tg(75o)=tg(30+45)= | = | = | ||||||||||||
| 12 | 1−tg30*tg45 |
|
| 3+√3 | 9+6√3+3 | 12+6√3 | ||||||||||
= | = | = | =2+√3 | ||||||||||
| 3−√3 | 9−3 | 6 |