matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
akuku:
Oblicz a) 5
−2+2log
5
3
b) 2
4−
1
3
log
a
125
c) 49
−1+log
z
3
d) 16
1
4
−log
4
3
byłbym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi jak to zrobic, myślę, że jak zobaczę jak robiony jest jeden przykład to resztę dam rady sam zrobic
dzięki wielkie!
14 maj 12:01
zawodus:
1
9
5
−2+2log
5
3
=5
−2
*5
log
5
9
=
*9=
25
25
14 maj 12:03
J:
9
a) = 5
−2
*5
log
5
3
2
= 5
−2
*9 =
25
14 maj 12:05
J:
W b) i c) .. popraw podstawy logarytmów
14 maj 12:07