wysokość trójkąta
malinka: Dane są wierzchołki A=(−4,−1) B=(1,−3) oraz C=(8,1). Oblicz długość wysokości opuszczonej z
wierzchołka B oraz pole tego trójkąta.
14 maj 14:21
J:
1) Równanie prostej AC
2) Równanie prostej prodtopadłej do AC przez punkt B
3) Punkt przecięcia tych prostych (D)
4) długośc IBDI = h
| | 1 | |
5) Pole trójkata P= |
| IACI*h |
| | 2 | |
14 maj 14:25
Marcin:

Wyznacz równanie prostej zawierającej boki A i C, później policz odległość punktu B od tej
prostej.
14 maj 14:26
J: ....punkty A i C ..
14 maj 14:28
Marcin: Punkty, punkty
14 maj 14:29
52: | | 1 | |
1.PABC= |
| |(xB−xA)((yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
2.Obliczasz długość odcinka |AC|, gdzie |AC|=
√(xC−xA)2 + (yC−YA)2
| | 1 | |
3.PABC= |
| *|AC|*h , oblicz z tego h  |
| | 2 | |
14 maj 14:32