z
Kmicic: POMOCY



! nie mam pojęća ajk to zrobić
W pudle sa kule białe i czarne. Razem jest ich n , n > 2. Ile powinno byc kul czarnych, aby
prawdopodobienstwo wylosowania (bez zwracania) dwóch kul róznych kolorów było takie samo jak
prawdopodobienstwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru?
14 maj 22:39
Hugo: 2
14 maj 23:21
kyrtap: Hugo rozpisz to
14 maj 23:24
Domel: To ocena pytania

hi hi hi
14 maj 23:25
Hugo: P(A)=P(B)
dla tego samego Ω
A=B
A−wylosowane te same dwie
B − wylosowane różne
14 maj 23:35
Kmicic: nie rozumie
15 maj 00:34
PW: k − liczba kul czarnych, n−k − liczba kul białych
C − "wylosowano dwie kule czarne"
R − "wylosowano kule różnych kolorów"
|R| = k(n−k)
Warunek zadania jest spełniony, gdy
k−1 = 2(n−k)
3k = 2n + 1,
tak mi się przynajmniej o pierwszej w nocy majocy.
15 maj 00:56
15 maj 00:59
PW: Łoj, rozwiązałem nie to zadanie. Moje jest o jednakowym prawdopodobieństwie dwóch czarnych i
dwóch różnych.
Powinno być
J − "wylosowano 2 kule tego samego koloru"
| | | | | | k(k−1) | | (n−k)(n−k−1) | |
|J| = | + | = |
| + |
| , i to ma być równe k(n−k). |
| | | | 2 | | 2 | |
15 maj 01:03
PW: To co napisałeś jako rozwiązanie jest tożsamością − prawdziwą dla każdej n
15 maj 01:05