Stosunek Pola
human: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm...
Nieznajoma: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm. Długość wysokości AE
jest równa
24 cm. Oblicz:
a) obwód trójkąta ABC rowna się 93,6
b) długośćodcinków, na jakie wysokość CD podzieliła wysokość AE AS = 14 1/12 SE 9 11/12
c) stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie S jest punktem wspólnym wysokości AE
i CD.
14 maj 08:57
wredulus_pospolitus:
1) Rysunek
2) Na rysunku wypisujesz dane + rysujesz wysokość AE
3) Zauważasz, że ΔAEB jest trójkątym prostokątnym o przyprostokątnych: BE = x, AE = 24 i
przeciwprostokątnej AB = 26
4) Wyznaczasz długość BE=x korzystając (umiejętnie) z tw. Pitagorasa
5) Wyznaczasz długość BC = CA ... mając BE
6) Obwód NA PEWNO będzie jest liczbą całkowitą
14 maj 09:07
Hajtowy:

To taka pomoc na początek, później już idzie łatwo
14 maj 09:42
human: ale jak obliczyć /BC/ ?
14 maj 12:43
wredulus_pospolitus:
z tw. Pitagorasa dla ΔAEC:
242 + y2 = (x+y)2
gdzie x = EB ; y = CE ... więc x+y = BC = AC (bo to trójkąt równoramienny)
jako, że 'x' masz obliczone ... wyznaczenie 'y' nie stanowi problemu
14 maj 12:55
human: więc ja wiem ,że x jest 10 ale y?
24
2+y
2=(1o+y)
2
576+y
2=1o
2+20y
2+y
2
576+y
2=100+21y
2
476=20y
2
y
2=238/10
y=

?
14 maj 13:59
J: Błąd w drugiej linijce ... = 102 +20y + y2
14 maj 14:01
Hugo: human: x = 1600 brutto
14 maj 14:10
J: Coś ten obwód nie jest liczbą całkowitą ..

Obw = 93,6
14 maj 14:10
human: więc y =23,8 czyli 238/10 =119/5
14 maj 14:11
human: w odp jest 93,6
14 maj 14:13
J: IACI=ICBI = 33,8 Obwód = 33,8 + 33,8 + 26 = 93,6
14 maj 14:16
human: to wiem
14 maj 14:22
pigor: ..., a)
z ΔABE. i tw. Pitagorasa : EB2=262−242= 2*50=100 ⇒ |EB|=10 ,
niech |AC|=|BC|=x ⇒ z ΔAEC: (x−10)2+242= x2 ⇔ x2−20x+100+242= x2 ⇔
⇔ 20x= 100+24*24 /:4 ⇔ 5x= 25+6*24 ⇔ x= 1695= 33810= 33,8,
zatem
OB.ABC= 2x+26= 2*33,8+26= 67,6+26= 93,6 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 maj 14:23
human: ok dzięki za pomoc już rozwiązałam
14 maj 14:25
human: alee ja potrzebowałam odp na
c
14 maj 14:26
pigor: ..., ΔADS ∼ ΔCES (cecha kkk) , więc
| | PΔADS | | |AD| | | 13 | |
c) |
| = k2= ( |
| )2= ( |
| ) 2 ≈ 0,298 . ..  |
| | PΔCES | | |CE| | | 23,8 | |
14 maj 17:13