Funkcja kwadratowa - poziom rozszerzony
Mr White: 1) Wyznacz m, dla którego równanie ma 4 różne rozwiązania
|x2+2x−8|=5m−25
2) Dla jakiego m suma kwadratów rozwiązania równania x2−mx+m2−3m−2=0
3) Dla jakiego m równanie x2−2mx−m2+4=0 ma dwa różne rozwiązania dodatnie?
4) Dla jakiego m D=R, gdy:
1
f(x)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√mx2+4mx+m+3
14 maj 14:39
Piotr 10: Hmm, pokaż co zrobiłeś
14 maj 14:40
Mr White: No to tak. Liczę Δ w 1), x1 i x2, rysuje wykresik, ale dalej nie wiem jak przedyskutować.
W 2) też Δ liczę, i później Δ1, dobrze myślę?
3) Tak samo Δ i nie wiem jak przedyskutować.
4) kompletnie nic.
14 maj 14:43
Piotr 10: 1)
Rysujesz wykres funkcji f(x)=x2+2x − 8 , potem narzuczasz wartość bezwzgledna na ten wykres,
czyli to co jest na gorze pozostawiasz bez zmian, a to co jest na dole przeksztalczasz
wzgledem osi OX.
Podstawiasz sobie zmienna pomocnicza 5m−25=k, i teraz odczytujesz dla jakich 'k' są 0,1,2,3 itd
rowiązań. Po wyznaczeniu 'k' wstawiasz je tutaj 5m−25=k
14 maj 14:45
J:
1) Narysuj wykres f(x) = Ix2 +2x −8I ... i z wykresu ustalisz wartości m
2) Niekompletna treść
3) Δ > 0 i x1 + x2 >0 i x1*x2 > 0
4) mx2 + 4mx + m + 3 > 0 ... m > 0 i Δ < 0 lub m = 0
14 maj 14:47
Mr White: Wielkie dzięki,
2) Ciąg dalszy: jest największa.
14 maj 14:50
J: Ad 2) Wzory Viete'a ... i maksimum funkcji
14 maj 14:52
Mr White: Maksimum funkcji, tego nie pamiętam, mógłbyś wyjaśnić?
14 maj 14:53
14 maj 14:54
J: Po zastosowaniu wzorów Viete'a otrzymasz funkcję f(m) = ..... i policzysz jej maksimum
14 maj 14:54
Mr White: Aaa, już mam. Dzięki wszystkim.
14 maj 14:57