geometria-kwadrat
monika27: W kwadrat o boku 10 cm wpisano okrąg. Oblicz:
a) pole i długość okręgu
b) pole figury która jest ograniczona brzegiem kwadratu i okręgiem
BARDZO PROSZĘĘĘ O POMOCC
14 maj 19:37
52:

Ile wynosi promień okręgu? (Na rysunku
r)
14 maj 19:40
Ania: | | 1 | |
Okrąg jest styczny do kwadratu więc jego średnica to a, r= |
| a |
| | 2 | |
a)P=πr
2
Obw=2πr
b)Pola kwadratu minus pole koła
14 maj 19:46
monika27: oki czyli tak :
a) pole mi wyszlo 25π , obwód 10π
b) Pole wyszło mi 75π
czy to mam dobrze obliczone
14 maj 20:10
jakubs:
14 maj 20:16
monika27: dziękuję

jesteście najlepsi
14 maj 20:25