Znaleźć ekstrema lokalne - całka podwójna
Andrzej: Ekstrema lokalne dla 3x3+3(x2)y−y3−15x
proszę o pomoc
14 maj 11:20
J: Zacznij od policzenia pochodnych cząstkowych.
14 maj 11:40
Andrzej: to zrobiłem mam problem z policzeniem tych pkt w sensie z przyrównaniem do 0
Wychodzi mi pochodna po x: 9x2 +6xy−15, a po y: 3x2 − 3y2. Chodzi mi o pomoc w wyliczeniu x
i y
14 maj 11:45
Krzysiek: z drugiej pochodnej masz,że:
x=y lub x=−y i wstawiasz do pierwszego równania
14 maj 11:54
Andrzej: Ah, No tak rzeczywiście wielkie dzięki
14 maj 11:58
J:
3x2 = 3y2 ⇔ x2 = y2 ⇔ x = y lub x = − y ... i podstaw do pierwszego równania.
14 maj 11:59