zespolone
AS: pomoże ktoś?
narysować na płaszczyźnie
−π/4 < arg(z−2+3i)<= 5Pi/6
i rozwiązać równanie z6=(2+4i)6
14 maj 23:02
Krzysiek: 2 zadanie:
| | 2kπ | | 2kπ | |
6√(2+4i)6=(2+4i)(cos |
| +isin |
| )=zk |
| | 6 | | 6 | |
k=0,1,...,5
1. zadanie
narysuj −π/4≤arg(t)≤5π/6
a potem odpowiednie przesunięcie.
14 maj 23:38
AS: Mam rozumieć, że jak narysuję sobie tą przestrzeń między kątami, to przesunięcie biorę z tego
(z−2+3i) czyli (z−(2−3i)) i przesunięcie będzie wynosić (2,−3) dobrze myślę?
14 maj 23:45
Krzysiek: tak
14 maj 23:57
AS: dzięki
14 maj 23:58
AS: a w takim przykładzie żeby narysować na płaszczyźnie:
Im(z
2) >= Re[(sprzężenie z)
2]
podstawiając wszystko wyszło mi a
2−b
2−2ab<=0, co mogę z tym zrobić?
15 maj 00:00
Krzysiek: (a−b)2−2b2≤0
(a−b−√2b)(a−b+√2b)≤0
15 maj 00:07
AS: i utknąłem dalej przy a−b−
√2b ≤0 i a−b+
√2b≤0 . Mógłbyś mi to już do końca rozwiązać, bo
to na dziś rano
15 maj 00:20