matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.4.2011
Zadania
Odp.
1
pipi:
1
Rozwiąż nierówność :
≥(x−1)(x−2)
1
3
+
x−1
x−2
0
Wiola:
zad. 4. W jakiej masie kryptonu znajduje się tyle samo atomów, ile jest ich w 3 dm
3
argonu w warunkach
0
Wiola:
zad.3. Oblicz masę ( w gramach):
0
Wiola:
zad. 2. Oblicz:
3
Wiola:
zad. 1. Podaj ile wiązań typu α i typu π posiadają poniższe cząsteczki:
2
mirzej:
przedstaw w postaci jednej potęgi
√
2
x 8
−
5 : (16
1
5
1
paula:
w puszce w kształcie walca o średnicy 10 cm mieści się 785cm
3
soku. przyjmij, że PI=3,14. wysokość to?
4
Ratox:
Czy ktoś mógłby pokazać mi, jak rozwiązywać tego typu zadania, np.:
2
paula:
liczb niewymiernych pierwiastków równania x
3
log
3
9−x+0 jest rowna:
2
Słońce:
współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f(x)= −2(x−2)(x+4) są równe: a.(−8,80)
1
Słońce:
O ile cm
zwiększy się pole prostokata o wymiarach a cm i b cm, jeżeli bok długosci a cm zwiększymy 2 razy, a bok długosci b zwiększymy o 20% ?
2
paula:
liczb pieciocyfrowych, ktore mozna zapisac za pomoca cyfr 0 i 5 jest/
3
Słońce:
Równanie |x+3|+2=0 a.jest sprzeczne
5
Tomasz:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28683.html
2
jędrek:
wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. krawędź bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60*(stopni). oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
pulpa:
rodzeństwo Kamil Michał i Paulina przez trzy kolejne dni losują spośród siebie osobę do zmywania naczyń( każda osoba może zostać wylosowana kilkakrotnie).Oblicz prawdopodobieństwo
1
jędrek:
3
w czworościanie foremnym wysokość ściany bocznej wynosi
√
3
cm. oblicz pole powierzchni
2
całkowitej tego czworościanu.
2
hub:
rozwiąże ktoś równanie? a) x
2
−4x+3=0
5
gaga:
potrzebuje Pomocy Waszej!
0
hub:
Pomorzecie f(x)=x
2
+2x−4 Podaj zbiór wartości tej funkcji, która jest większa
2
potrzebuję pomocy:
W okręgu o promieniu 6 cm poprowadzono cięciwę AB. Długość łuku AB jest równa πcm . Wyznacz miarę kąta zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B
3
potrzebuję pomocy:
W okręgu o środku O poprowadzony cięciwę AB. jeden z kątów trójkąta AOB ma miarę 96stopni. Wyznacz miarę kąa zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A
2
izka:
Ponawiam proszę wytłumaczcie mi jak to zrobić ......
1
sarna:
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie: W = 2|x+2| − 3|x−1| wiedząc, że x (−2,1).
0
Przemek:
Przyjmując, że dziedziną funkcji q z pkt a jest zbiór {3,4,5,6}. wyznacz zbiór wartości tej funkcji i sprawdź czy jest monotoniczna.
1
drmb:
W trójkąt równoramienny ABC AB=AC wpisano okrąg o środku O.Oblicz miary kątów trójkąta ABC, jeżeli kąt AOB ma miarę 110 stopni
1
Basia ;-):
proszę pomóżcie mi z takim zadaniem... Trzeci wyraz ciągu geometrycznego równa się 45, a szósty wynosi 1215. Znajdź sumę ośmiu
1
jola:
Dla jakich wartości x trzy liczby : 5, x
√
3
, −
1
5
x
3
+ x + 3 tworzą ciąg geometryczny?
1
izka:
A to: Mamy trapez równoramienny o podstawach 6 i 12 cm,jego przekątne przecinają sie pod kątem
1
anny:
1. Oblicz energię fotonu światła o barwie czerwonej (λ=7*10
−
7m) i fioletowej (λf = 3,9*10
−
7m).
1
Basia ;-):
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego równa się 45, a szósty wynosi 1215. Znajdź sumę ośmiu pierwszych wyrazów tego ciągu.
1
agnieszka:
Oblicz: a) log
2
3 + log
2
5
1
3
5
mateusz:
pomoże ktoś to rozwiązać
x3+2x2−9x−18=0
6
izka:
mam takie dziwne zadanko pomoże ktoś? Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm. Oblicz pole i obwód
1
Meciu:
:::rysunek::: Oblicz kąty
1
Roben:
W sadzie wyicięto 4 drzewa zniszczone przez owady. W kazdym następnym roku liczba wycinanych drzew wzrastała według ciągu geometrycznego. W sumie wycięto 124 drzewa, a w ostatnim roku 64
0
Roben:
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa o podstawie kwadratowej jest prostopadła do podstawy.Najdłuższa krawędź boczna o długości 20cm jest nachylona do podstawy pod kątem o
2
kasia...:
średnia arytmetyczna zestawu liczb 4,6,2,8,4,9,3,x,y wynosi 6, a mediana jest równa 5. wyznacz liczby x i y, jeżeli wiadomo, że x<y.
1
meg:
Jak sprawdzić czy tzry proste maja ze soba punkt wspolny
kazda z kazda po kolei sprawdzac?czy jest jakis sposb?
6
wwww:
Pomóżcie proszę naprowadzić mnie jak to zrobić..... Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 12 cm i 6cm.
2
YA:
Trójmian kwadratowy 2x
2
−8x+7 przedstaw w postaci funkcji kanonicznej i iloczynowej. Wyszło mi:
1
tepak :(:
(x+7)>5
0
magdalena 999:
Objętość graniastosłupa jest równa
√
3
300 a jego wysokość ma długość 12 cm. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o kątach 30 i 60. Oblicz obwód podstawy tego
1
mateusz:
f(x)= x
2
+ 4x +3. Tzeba narysowac wykres funkcji y=f(/x/) proszę o pomoc
3
iza:
jak mam obliczyć wartość takiego wyrażenia (4a−3b)
2
5
elka:
mam problem w rozwiazaniu równań trygonometrycznych: sin2x=1
4
kasia:
pomocy
ile to jest:
1
Promilla:
Hej . mam obliczyć kąt α wiedząc że : 0,3cosα=sinα .
2
mks_wir:
Witam widze ze
Trivial
zna się na informatyce a mam problem własnie z tą dziedziną związany chodzi o zapis liczb ze znakiem:
8
Dawid:
:::rysunek:::
2
adrian:
a) znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu f(x)=3x+5, przechodzącej przez A=(3,3)
3
help:
proszę o pomoc w rozwiązaniu równań trygonometrycznych: sinx=
√
2
/2
3
bart:
Chciałby mi to ktoś uprościć?
do postaci a+b
√
c
(48+16
√
3
)
2
432(2+
√
2
+
√
3
)
5
kamil:
4(x+3)
=0
x
2
−1
1
głąb matematyczny:
Przekątna sześcianu ma długość3cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej .
4
sosna:
Trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wirzchołkach BC ma bok |AB| zawarty w prostej y=3x−4 i bok |AD| zawarty w prostej y=1/3x + 4/3. Środek przekątnej |AC| to punkt S=(6,4)
1
głąb matematyczny:
czy dobrze zrobiłem to zadanie? suma długości wszystkich krawędzi sześcianu wynosi 24.Oblicz objętość tego sześcianu.
1
bartek:
Dana jest funkcja f(x) = x
3
+ 3x
2
−2x − 6 a) wyznacz miejsce zerowe tej funkcji
9
sylcia:
Suma wyrazu trzeciego i siódmego ciągu arytmetycznego jest równa −14, a suma szesnastu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 0.
1
Zosia:
Wiedząc, że rozwiązaniem równania ax + 2
√
3
− 2 = 0 jest liczba 1 −
√
3
oblicz a.
7
suss:
Dla jakiego parametru m, suma odwrotności pierwiastków równania jest ujemna?
1
śliczna:
Oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stoż−ka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy wynosi 12 pi cm, a kąt rozwarcia syożka ( kąt między
1
śliczna:
Proszę o pomoc . Balon meteorologiczną o objętości 20m
3
napełniono wodorem . Wyznacz maksymalną masę balonu
8
Agata:
Proszę o pomoc, nie mam pomysłu na to zadanie
0
lola-pomóżcie!:
f(x)=
2
3
√
x
−
3
√
x
2
4
Dawid:
mam zadanie w ktorym mialem z rysunku obliczyc rownania dwoch prostych k i l prosta k y=−x+1
19
suss:
Rozwiąż nierówność :
3x − 2
>0
x + 1
6
Ania:
Czy ktoś może mi pomóc: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o przekątnej 16, a krawędz boczna ma dłg. 20. Mam do
0
wembleyos:
Witam. Dostałem takie zadanie: Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu jest równa 60. Oblicz sumę pól wszystkich jego
1
wiola11:
mam do rozwiązania takie równanie x
3
+2x
2
−9x−18=0
0
Agnieszka:
Trójmian kwadratowy y=2x(do kwadratu)−8x+7 w postaci kanonicznej i iloczynowej.Sporządz wykres.BŁAGAM O POMOC.POTRZEBNE NA DZISIAJ.
2
Joanna:
Witajcie, Rozwiązuję zadania przygotowujące do matury i nie mogę zrozumieć takiego zadania:
1
...:
...
7
Ja:
Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem. Zrezygnowany zgłaszam się do ludzi mądrzejszych (czyli do Was). Oto i one:
33
Trivial:
Czy jest na forum ktoś dobry z algorytmiki? Mam problemy z takim oto zadaniem:
8
Misiek:
czy −|
1
5
| = 5 ?
2
pulpa:
Rozwiąż układ równań x+y=34
0
Misiek:
|AB|=P{(−1+3)
2
+(5+1)
2
} =
√
2
2
+6
2
=
√
40
1
kamil:
(4a−3b)
2
0
busia100:
Wyrazami każdego z podanych ciągów są kwadraty liczb całkowitych. Znajdź wzory ogólne tych ciągów:
4
busia100:
Zbadaj monotoniczność ciągu (a
n
) a
n
= sin*n
0
busia100:
Wyznacz podaną wartość a. a=p
k
−−−−−−> k
13
??:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem ostrym α, dla ktorego cos α =3/5 wyskość ostrosłupa ma długość 12cm
3
Cayman:
−12x
2
+20x−3<0
1
olenka:
Prosze o pomoc
Dany jest trójkat ABC, w którym AC = BC , ∠ACB = 80 stopnii , zas AD jest dwusieczna kata BAC i
1
Nadia.:
POMOCY
Wierzchołki trójkta ABC leza na okregu i srodek O okregu lezy wewnatrz trojkata. Jesli kat
0
big al:
Rozważamy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku łączącym punkty wspólne osi OX i pparaboli o równaniu y = x2 − 6x +5, a dwa należą do tej paraboli. Wyznacz współrzędne
3
Nadia.:
Wierzchołki trójkta ABC leza na okregu i srodek O okregu lezy wewnatrz trojkata. Jesli kat ABO ma miare 20 stopnii, to kat ACB ma miare?
6
YA:
Wojteq66
czy mógłbyś zerknąć na jeszcze jedno zadanie?
9
Wiki:
Mam problem
! Dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A=(1;5), C=(−3;−5). Wyznacz współrzędne
1
maniek:
jaki jest wzor na twierdzenie pitogorasa
4
Kasia:
Proszę o pomoc
! Oblicz log
2
(2+log
4
*0,25)
1
Prosze o pomoc :
i te zadanie jest bardzo skąplikowane mecze sie znim i nic mi nie wychodzi. Balon meteorologiczny o objętości 20m
3
napełniono wodorem. Wyznacz maksymalna masę balonu
1
big al:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 70 i 30, kąt ostry trapezu ma miarę 22*. Oblicz pole trapezu, przyjmując, że tg 22* = 0,404.
2
kamil:
jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia kostką rzucając 3 razy co najmniej 11 oczek
0
Chris:
Wykaż że w dowolnym czworokącie wypukłym środki jego boków są wierzchołkami pewnego równoległoboku.
0
Anna:
1
adam:
mam problem z policzeniem w systemie szesnastkowym mam wykonac mnozenie FB3*68 ale nie wiem jak to sie robi? moze mi ktos to wytlumaczyc ? wynik
2
M4ciek :
Prosze o pomoc
3
ewa:
jak to obliczyc
x+3
∫
dx
x−3
14
ewa:
jak obliczyc calke oznaczona
15
Misiek :
Środek okręgu o równaniu x
2
+y
2
+6x−8y−119=0 ma współrzędne ?
6
YA:
Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności wielomianowej oraz narysowaniu wykresu: 3x
3
−15x
2
−4x+20≤0
3
Tadex.:
Oblicz miejsce zerowe danej funkcji kwadratowej y=−2xdo kwadratu+9x i zapisz ja w postaci iloczynowej.
2
Prosze o pomoc :
Ciśnienie płynu pod tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3kPa . Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierzchni 2cm
2
na odległość 5 cm.
0
gabi:
Napisz wzór funkcji liniowej ,której miejscem zerowym jest xi i której wykres przecinaoś rzędnych w punkcie (0,b),jeśli xzero=1,b=2.
1
Prosze o pomoc :
Mam taką proźbe o pomoc w tym zadaniu i rozwiazanie. Oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy
2
gabi:
2+(x−4)(x+4)=(x−1)do kwadratu,Mam obliczone ,chcę sprawdzić czy dobrze.Niech ktoś rozwiąże−proszę.
3
ania:
wyznacz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 6 cm i wysokości opuszczonej na tę podstawę12cm. proszę o szybki rozwiązanie tego zadania.
13
invisible:
Jak to obliczyć? 64
−
4
/
3
=
1
marcin:
wyznacz pole i obwód trójkąta równobocznego wiedząc że jego wysokość h=10cm
3
ralfik:
wyznacz pole trójkąta prostokątnego o przyprostokatnych a=5cm i b =9cm i przeciwprostokątnej c =12cm
1
ja:
oblicz całkę ∫(8x
3
−3x
2
)cos(6x
4
−3x
2
+2)dx
0
ja:
oblicz całkę. bardzo proszę o pomoc
3x2−5x
∫
3√2x3−52+7
1
głąb matematyczny:
Zad.9 Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 st.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
głąb matematyczny:
Zad.8 W czworościanie foremnym wysokość ściany bocznej wynosi 3/2 √3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego czworościanu.
1
głąb matematyczny:
Zad.7 Kąt rozwarcia stożka ma 60stopni, a jego pole podstawy jest równe 16πcm2. Oblicz objętość stożka.