geometria
wwww: Pomóżcie proszę naprowadzić mnie jak to zrobić.....
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 12 cm i 6cm.
Oblicz pole i długość ramion tego trapezu jeżeli jego przekątne przecinają się pod kątem
prostym
8 kwi 18:23
bart: twierdzenie cosinusow
8 kwi 18:24
bart: w sumie wystarczy pitagoras
8 kwi 18:24
wwww: 
?Nadal nie rozumiem.....
8 kwi 18:29
izka: 
?
8 kwi 19:28
Eta:

a= 12 , b= 6
h = 3+6=9
|DG|= |GC|= 3
√2
|AG|= |BG|= 6
√2
c
2= (3
√2)
2+ (6
√2)
2
c
2= ..........
c= 3
√10
8 kwi 20:23
izka: Pole wyszło mi 81
a h=9
zgadza się
8 kwi 20:36