;/ help
potrzebuję pomocy: W okręgu o środku O poprowadzony cięciwę AB. jeden z kątów trójkąta AOB ma miarę 96stopni.
Wyznacz miarę kąa zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A
8 kwi 20:12
Agata:

kąt ACB musi być równy 96 stopni, bo jest to trójkąt równoramienny
z twierdzenia o kącie między styczną, a cięciwą kąt AOB=2 kąt CAB
8 kwi 20:28
Agata: przepraszam, kąt AOB ma 96 stopni
8 kwi 20:29
Agata: przy czym wybieramy kąt AOB, który jest oparty na łuku znajdującym się wewnątrz kąta CAB
8 kwi 20:33
fgg:
19 wrz 21:06
gg:

2α=98
o
α= 48
o
19 wrz 21:44
mat3:
2α= 96o −−−−−−−−−−−−−−−−−− tu pomyłka
α= 48o
19 wrz 22:44