ciąg arytmetyczny
sylcia: Suma wyrazu trzeciego i siódmego ciągu arytmetycznego jest równa −14, a suma szesnastu
początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 0.
a) wyznacz wzór na ogólny wyraz ciągu
| | | |
b) który wyraz ciągu jest równy liczbie b = | |
| | |
8 kwi 16:34
Agata: tłumaczyć, czy podać rozwiązania?
8 kwi 17:49
Anna: jeśli możesz wytłumacz
8 kwi 19:33
Agata: zapisz wyraz trzeci jako suma wyrazu pierwszego i 2r, analogicznie: a7=a1+6r
zapisz równanie a3+a7= −14 czyli a1+2r+a1+6r=−14
8 kwi 19:54
Agata: i sumę S16= (a1+a16)*16 *12
czyli 0= (2a1 +(16−1)r)*16*12
czyli 0=(2a1+15r)8
8 kwi 19:58
Agata: i z tego równania na sumę oraz z równania 2a1+8r= −14 tworzymy układ równań i rozwiązujemy
8 kwi 19:59
Agata: wychodzi nam r=2 i a1= −15
podstawiamy do wzoru ogólnego an=a1 +(n−1)r nasze a1 i r i mamy wzór ogólny tego ciągu
8 kwi 20:01
Agata: czyli b=15, podstawiamy do wzoru ogólnego jako a
n i wychodzi nam n=16
8 kwi 20:04
Agata: czyli:
wzór ogólny: an=−17+2n, a b jest 16 wyrazem ciągu
8 kwi 20:05
sylcia: Dziękuję Ci bardzo
8 kwi 20:08