jak to rozwiązać?? pomocy
adrian: a) znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu f(x)=3x+5, przechodzącej przez
A=(3,3)
b) prostopadłej do prostej o równaniu f(x)=−5x−2, przechodzącej przez punkt B=(−2,−2)
8 kwi 17:16
Agata: równoległa ma taki sam współczynnik a, podstawiasz za x i y współrzędne punktu i wychodzi b, z
tym już masz równanie
prostopadła ma współczynnik a odwrotny i przeciwnego znaku, czyli w tym wypadku 1/5, dalej
robisz dokładnie to samo
8 kwi 17:27
dero2005:
a) y = 3(x−3)+3
y = 3x − 6
b) 15(x+2)−2
y = 15x − 85
8 kwi 17:37