geometria
ania: wyznacz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 6 cm i wysokości opuszczonej na tę
podstawę12cm. proszę o szybki rozwiązanie tego zadania.
8 kwi 10:12
Wojteq66: Z twierdzenia Pitagorasa;
c=√144+9=√153=3√17
Ob=6+6√17
8 kwi 10:19
ania: proszę rozpisz jak to obliczyłeś.
8 kwi 10:22
Wojteq66: Skoro masz trójkąt równoramienny, więc ma on podstawę a, i dwa boki (nazwałem je c) zgadza się?
Rysujesz jego wysokość która pada na podstawę i dzieli ją na 2 równe cześci (6/2 = 3). Powstaje
Ci trójkąt prostokątny z którego liczysz
122 + 32 = c2
8 kwi 10:28