chemia zad. pomocy!!!
Wiola: zad. 1.
Podaj ile wiązań typu α i typu π posiadają poniższe cząsteczki:
a) O = C = O ilość wiązań typu α: ...... , ilość wiązań typu π: ..........
b) H − C =(trzy wiązania czyli trzy −−− mają być ale nie umiem zapisać tego więc dałam dwie) C
− O − H
ilość wiązań typu α: ........ i ilość typu π: ........
c) N (trzy wiązania tak jak powyżej) =− N i to samo podać czyli wiązania α: i π: ?
Pomocy
dzięki i pozdrawiam
8 kwi 23:10
Wiola: ktoś mi pomoże z chemii proszę:( ?
8 kwi 23:29
b.: nie za wielu tu jest chemików −− chociaż pojawiają się, tylko zwykle trzeba dłużej poczekać...
8 kwi 23:34
Wiola: ok będę czekać cierpliwie cóż mi pozostało
8 kwi 23:38
Wiola: ? czekam na pomoc?
9 kwi 01:09
Mateusz: wiązania π to wiązania podwójne czegoś takiego jak wiązania alfa nie ma są tylko wiązania sigma
i pi czyli π i ∑ wiązania sigma to wiązania pojedyńcze zatem jak masz wiązanie potrójne to
masz jedno wiązanie pi(podwójne) a jedno sigma(pojedyńcze)
9 kwi 08:24
Wiola: ok wielkie dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienie, na prawdę bardzo mi pomogłeś. Serdecznie
pozdrawiam
9 kwi 21:42
Wiola: mam tylko małe pytanie do Ciebie, bo widzisz napisałeś, że są wiązania typu pi π i sigma ∑,
tylko u mnie w zadaniu to sigma wygląda nieco inaczej coś jak σ czy to jest to samo? czy
jakieś inne jeszcze wiązanie?
Jesli dobrze zrozumiałam to moje rozwiązanie tych przykładów powyżej jest następujące:
a) ilość wiązań typu σ= 0, ilość wiązań typu π = 2
b) ilość wiązań typu σ= 4, ilość wiązań typu π = 1
c) ilość wiązań typu σ= 1, ilość wiązań typu π = 1
sprawdzisz czy dobrze?
dzięki i pozdrawiam
9 kwi 23:41
Wiola: Ktoś morze mi to sprawdzić? Będę wdzięczna pozdrawiam
10 kwi 18:59
Wiola: dziękuję Matusz za pomoc
12 kwi 01:52
Mateusz: a) ilosc wiązań pi to jedno poniewaz mamy jedno wiązania podwójne pi musisz zrozumiec te
roznice jedno wązanie podwójne
b) jedno wiązanie pi sigma sie zgadzają
w podpunkcie c) nie za bardzo widze czy to jest jakis związek najlepiej zapisz jego wzór
sumaryczny a ustale jego budowe i okresle ile i jakich ma wiązań
12 kwi 09:05
Wiola: a) O = C = O ⇒ σ(sigma) = 0 (w. pojedyncze), π(pi)= 2 (w. podwójne) czy tak?
nie rozumiem dlaczego napisałeś, że ..."losc wiązań pi to jedno ponieważ mamy jedno wiązania
podwójne pi musisz zrozumiec te roznice jedno wązanie podwójne", przecież tam są dwa wiązania
podwójne a nie jedno moim zdaniem chyba, że czegoś nie rozumiem?
b) H − C =−(trzy wiązania czyli trzy −−− kreski w pionie mają być ale nie umiem zapisać tego
tutaj) C − O − H σ(sigma) = 4 (w. pojedyncze), π(pi)= 1 (w. podwójne) czyli
rozumiem, że to jest dobrze

c)N (trzy wiązania tak jak powyżej tak samo kreski trzy w pionie) =− N
σ(sigma) = 1 (w. pojedyncze), π(pi)= 1 (w. podwójne) czy to też jest ok?
Ps.niestety nie pamiętam wzoru sumarycznego azotu

pozdrawiam i dziękuję
13 kwi 23:54
Wiola: czy to jest dobrze?
15 kwi 01:39
Wiola: Mateusz pomóż mi chociaż sprawdź czy dobrze będę wdzięczna chodzi o przykład a i c? pozdrawiam
18 kwi 10:44
Wiola: Czy ktoś mi może to sprawdzić czy jest dobrze? Będę niezmiernie wdzięczna

Pozdrawiam
20 kwi 09:48
Mateusz: wiązanie podwójne to dwie kreski prawda więc mamy tu jedno wiązanie podwójne np
− jedno wiązanie pojedyncze
= jedno wiązanie podwójne
gdyby w związku były np cztery kreseczki wtedy byłyby dwa wiązania podwójne
20 kwi 14:10
Wiola: czyli w przykładzie a) ma być ?
σ(sigma) = 0 (w. pojedyncze), π(pi)= 2 (w. podwójne) , bo 1 jest z lewej strony C (węgla) a
drugie z prawej czy tak? Ty napisałeś ze 1 wiązanie podwójne ? Za bardzo nie wiem dlaczego bo
ja widzę dwa?
a) O = C = O ?
rozumiem że przykład b) i c) jest dobrze?
21 kwi 09:42
Wiola: a co z przykładem c) pomożesz mi go rozwiązać i zrozumieć?
N (trzy wiązania − kreski trzy w poziomie jedna pod drugą ale tu nie da się tego zapisać) =− N
σ(sigma) = 1 (w. pojedyncze), π(pi)= 1 (w. podwójne) czy to też jest ok?
21 kwi 09:50
Wiola: możesz zerknąć również na moje zadanie 4

będę wdzięczna i pozdrawiam Cie serdecznie
21 kwi 09:51
Olson: wg mnie w A są 2 sigma i 2 pi
w B 4 sigma i jedno pi
w C 1 sigma i 2 pi
1 maj 12:13
1 maj 12:15