chemia pomocy
Wiola: zad.3.
Oblicz masę ( w gramach):
a) 0,5 mola cząsteczek chlorku sodu (NaCl)
b) 24 x 1023 atomów siarki
?
ktoś mi pomoże z góry dziękuję i pozdrawiam
8 kwi 23:25
Wiola: ?
9 kwi 01:08
Mateusz: liczysz mase molową NaCl i wiedząc że 1 mol NaCl to obliczona przez ciebie masa NaCl to liczysz
ile to 0, 5mola NaCl
6,02*1023 at S ma mase 32g
24*1023−−−−> x g S
9 kwi 08:26
Wiola: dzięki ale może wyjaśnię jeszcze raz pomagam komuś bliskiemu w pisaniu pracy konrolnej, kto
podjął się nauki w liceum dla dorosłych zaocznie, ale wyjechał do pracy w delegacje i wraca na
Święta. Ja natomiast materiał ze szkoły średniej mam bardzo dawno za sobą. Chce mu po prostu
pomóc wszystko zrozumieć bliskiej mi osobie, ten materiał, który opuścił, żeby nie zawalił
roku. To dla mnie bardzo ważne i będę wdzięczna jeśli ktoś krok po kroku przeprowadzi mnie
przez ten niezrozumiały jeszcze dla mnie materiał z chemii. Mam 4 zadania, które na forum
tutaj podałam. Jedno już mi pomógł pewien dobry człowiek zrozumieć. Nie miałam, wiec problemu
z jego rozwiązaniem. Tutaj nie jestem tego taka pewna. Jeśli dla kogoś to jest proste proszę o
szczegółowe wyjaśnienie, żebym mogła zrozumieć. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
9 kwi 21:57
Wiola: Mateusz możesz mi pomóc to rozwiązać i pozostałe zadaniach również?
Dziękuję za pierwsze zadanie, chodzi o wiązania typu pi π i sigma ∑ chociaż nie bardzo umiałam
odczytać u siebie znaczek sigma u mnie w zadaniu wyglądał nieco inaczej σ czy to jest to samo
co ∑?
9 kwi 23:35
Wiola: Ktoś mi pomorze to rozwiązać krok po kroku? Będę wdzięczna. Pozdrawiam
10 kwi 19:07
Wiola: jak się liczy x = 24 * 10 23 *32 przez 6,02 * 10 23 ?
6,02 * 10 23 = 1 Mol ale co z resztą? Proszę jaśniej jak to zrozumiem to poradzę sobie z
resztą. Pozdrawiam
11 kwi 13:39
Mateusz: Masa molowa NaCl wynosi M=23g+35,5=58,5g/mol
1 mol NaCl→58,5g
0,5 mola NaCl→x g
| | 58,5g*0,5 mola | |
x = |
| = |
| | 1 mol | |
| | 24*1023*32g | |
zad 2) |
| = |
| | 6,02*1023 | |
11 kwi 14:53
Mateusz: Nawiązując do sigmy tak to jest to samo tylko tam jest mała sigma a tu jest duza i zazwyczaj ta
duza czyli to takie podobne di litery 'E' ∑ zazwyczaj oznacza jakąś tam sumę np
∞
∑ 0,1n
n=1
suma szeregu geometrycznego
11 kwi 15:33
Wiola: dzięki Mateusz za pomoc.
Podam wynik do sprawdzenia:
a) 0,5 mola cząsteczek chlorku sodu (NaCl) wynosi 29,25g

b) z tym mam problem z liczeniem bo nie wiem czy te 10
23 się skracają? Możesz mi to obliczyć
proszę bo nie wiem jak to wymnożyć dobrze mam?
12 kwi 01:04
Paweł: tak, 1023 się skracają
12 kwi 01:09
Paweł: czyli w b) po skróceniu masz 24*32g i to potem dzielisz przez 6,02
12 kwi 01:13
Mateusz: tak 1023 się skracają bo mamy iloczyn tych dziesiątek w liczniku jak i mianowniku gdyby np
była suma to wtedy byśmy nie skrócili wynik będzie w gramach oczywiscie
12 kwi 09:00
Wiola: dziękuję Wam ślicznie za pomoc teraz wszystko stało się proste i zrozumiałe dla mnie

Pozdrawiam serdecznie

Ps. Małe pytanko o jednostkę

czy jednostki mol w liczniku i mianowniku się też skracają i w
ten sposób zostają tylko gramy (a nie g/mol)?
Wynik podaje z b) masa 24 *10
23 atomów siarki wynosi 127,57 gramów
15 kwi 00:25