Geometria analityczna
sosna: Trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wirzchołkach BC ma bok |AB| zawarty w prostej
y=3x−4 i bok |AD| zawarty w prostej y=1/3x + 4/3. Środek przekątnej |AC| to punkt S=(6,4)
Wyznacz równanie boku |BC| i równanie boku |CD|
8 kwi 16:43
Agata: z tych dwóch prostych robisz układ równań, ponieważ przecinają się w punkcie A, wyjdą ci
współrzędne punktu A
8 kwi 17:35
Agata: następnie korzystasz ze środka:
współrzędna środka jest równa połowie sumy współrzędnych z boku. tak więc x środka to x punktu
A i x punktu C podzielone na dwa
tak obliczasz współrzędne punktu C
8 kwi 17:36
Agata: równanie boku |BC| y=ax+b
prosta zawierająca bok |BC| jest prostopadła do prostej y=3x−4, więc jej współczynnik
kierunkowy (a) będzie wynosił −1/3, dalej podstawiasz współrzędne punktu C i wychodzi
współczynnik b, z nim juz masz równanie tej prostej
8 kwi 17:39
Agata: równanie boku |CD|
bok |CD| jest równoległy do boku |AB|, zawierajacego się w prostej y= 3x−4, więc współczynnik a
będzie taki sam (3). analogicznie do boku |BC| podstawiasz współrzędne C, wychodzi
współczynnik b, równanie prostej gotowe.
8 kwi 17:41