nierówność wielomianowa
YA: Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności wielomianowej oraz narysowaniu wykresu:
3x
3−15x
2−4x+20≤0
3x
2(x−5)−4(x−5)≤0
(x−5)(3x
2−4)≤0
Dochodzę do tego momentu i nie wiem co mam zrobić z drugim nawiasem

Jeśli ktoś potrafi bardzo proszę o wytłumaczenie.
8 kwi 10:56
Wojteq66: Masz równanie kwadratowe, liczysz deltę, a następnie zapisujesz w posaci iloczynowej cały
wielomian.
8 kwi 11:16
YA: Δ=
√48
nie wiem jak zapisać to w postaci iloczynowej i nie wiem jak narysować do tego wykres,jesli
mógłby ktoś pokazać jak to zrobić, z góry dziękuję
8 kwi 11:23
Misiek : wzór funkcji można doprowadzić do postaci iloczynowej jeśli Δ≥0 :
∫(x)= a(x−x1)(x−x2)
8 kwi 11:34
YA: A może;
(x−5)(3x2−4)
(x−5)3(x2−4)
(x−5) 3(x−2)(x+2)
Tylko co wtedy mam zrobić z tą 3?
8 kwi 11:34
Wojteq66:

| | 2√3 | |
Obliczasz x1=− |
| (przybliż sobie wartośc ~ −1.15) |
| | 3 | |
| | 2√3 | | 2√3 | |
i masz postać (x−5)(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Wykres zaczynasz rysować z prawej strony, przecinając go (nieparzysta krotność)
| | 2√3 | | 2√3 | |
I rozwiązanie mniejsze bądz równe 0, więc x∊(−∞, − |
| > u < |
| ;5> (tutaj tylko |
| | 3 | | 3 | |
nie jestem na 100% pewny co do zakończeń ale wydaje mi się tak jest ok)
8 kwi 11:39
YA: Bardzo dziękuję za wytłumaczenie,pozdrawiam
8 kwi 11:59